Samos wijnmuseum

  In een voormalige opslaghal van de gezamenlijke wijncoöperaties in Vathi is het Samos wijnmuseum gevestigd. Deze bezienswaardigheid is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 19.30 uur en op zaterdag van 08.00 tot 19.00 uur. De toegang bedraagt twee euro per persoon. Er worden drie verschillende wijnsoorten gemaakt op Samos. Op 98% van de wijngaarden wordt de witte Samiotische muskaatdruif verbouwd. Jaarlijks oogst men 12.000 ton druiven. Daarvan wordt de witte wereldberoemde muskaatwijn gemaakt. Rode wijn vind je vrijwel niet op Samos, wel Retsina (harswijn) en rosé. Deze worden gemaakt van de andere twee druivensoorten en verbouwd in lager gelegen delen van het eiland.

  In het Samos wijnmuseum leer je over de lokale wijnen

  Bekende zoete wijnen zijn: Anthemis (in de zon gedroogde muskaatdruiven en daarna vijf jaar in limousinvaten) en Nectar (overrijpe in de zon gedroogde druiven en daarna twee a drie jaar in eikenhouten vaten). Verder nog Grand Cru en Vin Doux. Droge witte wijnen zijn: Samena, Golden Samena en Psiles Korfes. Rose wijn van Samos is de Selena en dan is er nog een zeer droge biologische wijn Dryoussa.

  Op de etiketten van de Samoswijnen staat een boot afgebeeld. Dit is de Samaína, een boot voor 50 roeiers, die tiran Polycratis in de oudheid liet bouwen, omdat hij sneller en wendbaarder zou zijn dan de andere boten. Daarmee behaalde hij vele overwinningen.

  foto album Samos

  Meer Griekenland aanbiedingen