Samos stad

Samos stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Samos. De locals noemen het nog steeds Vathi of Vathy, maar dit is oorspronkelijk het traditionele stadje verder op de heuvel. De laatste jaren zijn door de groei Vathi en Samos stad samengegroeid. De afstand tot het vliegveld van Samos bedraagt 14 kilometer. In de haven komen en gaan de veerboten van en naar andere Griekse eilanden, Pireaus en Turkije.

Samos-stad heeft een fraaie kouros in het archeologisch museum

Het hoofdplein van de stad is het Platia Pythagoras. Hier vind je terrassen van restaurants en bars van de stad. In het midden van het plein staan dadelpalmen en een heel groot standbeeld van een leeuw uit 1930, die herinnert aan de moed van de vrijheidsstrijders uit 1821. Er zijn goede stranden bij Vathi zoals Gangou (Blue Flag Beach) en Mourtia. Voor een mooi uitzicht over de stad en de eilandjes is het aan te raden meer dan 300 treden te klimmen naar het Profitis Ilias kerkje (blauw-wit kapelletje).

Tegenwoordig heeft Samos stad 6.500 permanente inwoners en is daarmee de grootste stad van het eiland. Om te gaan shoppen kun je prima terecht in de zogenoemde commerciƫle winkelstraat. Uiteraard veel souvenirs, maar ook leuke kledingwinkels en veel lokale lekkernijen. De auto kun je gratis parkeren op de boulevard. Hier vind je ook de meeste bars, tavernes en restaurants. Samioten flaneren hier graag in de avonduren en in het weekend.

Het archeologisch museum van Samos-stad heeft de monumentale kouros van het eiland als belangrijkste bezienswaardigheid. Het grote marmeren beeld is in goede staat en je vindt het museum bij het stadspark. Verderop in de baai, richting Kokkari, vind je het wijnmuseum van Samos. Je leert hier alles over de (muskaat)wijnen van het eiland en je kunt hier ook de wijnen proeven.

foto album Samos

Samos stad tips

Maak een ontspannende wandeling door Samos stad over de boulevard en door de straatjes van het oude gedeelte van de stad (Vathy) daterend uit de 16e eeuw. In Ano Vathy kun je bij Ourania Micheli’s heerlijk eten. Vanuit Ano Vathy of vanaf de doorgaande weg naar Pythagorion heb je het mooiste uitzicht op de stad. Een tip is om naar het kleine theater te rijden bij de oude Ai Yiannakis kerk. Met de oude kapelletjes op de voorgrond is je uitzicht prachtig.

Interessant is een bezoek aan de Ouzo distilleerderij Giokarini bij de nieuwe haven aan de westkant van de stad. Het is de oudste distilleerderij van Samos en bestaat al sinds 1910. Naast de traditionele ouzo produceert men met het Hera label hier een premium ouzo. Je kunt Giokarinis van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur bezoeken.

Meer Griekenland aanbiedingen


Samos stad bezienswaardigheden

Het oude stadsgedeelte in Vathi

Oude stadsgedeelte Vathi

Bezienswaardig in Samos stad zijn het stadspark en de verschillende musea. Allereerst het archeologisch museum met interessante museumstukken, beeldhouwwerken, keramieken en bronzen voorwerpen. Het 4.80 meter hoge monumentale beeld “Kouros”, een naakte jongeling, uit het jaar 700 voor Christus is fraai. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur en de entree is drie euro per persoon.

Verder nog het museum voor Byzantijnse kunst in de wijk Katsouni met veel kerkelijke voorwerpen en natuurlijk het wijnmuseum, geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 19.30 uur en op zaterdag van 08.00 tot 19.00 uur. De toegang bedraagt twee euro per volwassene.