Samos stad

Samos stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Samos. De locals noemen het nog steeds Vathi, maar dit is oorspronkelijk het traditionele stadje verder op de heuvel. De laatste jaren zijn door de groei Vathi en Samos stad samengegroeid. Hier komen in de haven ook de veerboten aan vanaf de andere eilanden, Pireaus en Turkije.

Bekijk de Kouros in het archeologisch museum van Samos stad

Het hoofdplein van de stad is het Platia Pythagoras. Opmerkelijk is dat hier heel weinig cafés en restaurants zijn. In het midden van het plein staan dadelpalmen en een heel groot standbeeld van een leeuw uit 1930, die herinnert aan de moed van de vrijheidsstrijders uit 1821. Er zijn goede stranden bij Vathi zoals Gangou (Blue Flag Beach) en Mourtia. Voor een mooi uitzicht over de stad en de eilandjes is het aan te raden meer dan 300 treden te klimmen naar het Profitis Ilias kerkje (blauw-wit kapelletje).

Tegenwoordig heeft Samos stad 9.500 vaste inwoners en is daarmee de grootste stad van het eiland. Om te gaan shoppen kun je prima terecht in de zogenoemde commerciële winkelstraat. Uiteraard veel souvenirs, maar ook leuke kledingwinkels en veel lokale lekkernijen. De auto kun je gratis parkeren op de boulevard. Hier vind je ook de meeste bars, tavernes en restaurants.

Samos stad tips

Maak een ontspannende wandeling door Samos stad over de boulevard en de straatjes van het oude gedeelte van de stad (Vathy) daterend uit de 16e eeuw. In Ano Vathy kun je bij Ourania Micheli’s heerlijk eten.


Samos stad bezienswaardigheden

Het oude stadsgedeelte in Vathi

Oude stadsgedeelte Vathi

Bezienswaardig in Samos stad zijn het stadspark en de verschillende musea. Allereerst het archeologisch museum met interessante museumstukken, beeldhouwwerken, keramieken en bronzen voorwerpen. Het 4.80 meter hoge monumentale beeld “Kouros”, een naakte jongeling, uit het jaar 700 voor Christus is fraai. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur en de entree is drie euro per persoon.

Verder nog het museum voor Byzantijnse kunst in de wijk Katsouni met veel kerkelijke voorwerpen en natuurlijk het wijnmuseum, geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 19.30 uur en op zaterdag van 08.00 tot 19.00 uur. De toegang bedraagt twee euro per volwassene.

Wat zijn jouw tips voor Samos stad?