Wat is Samos wijn?

18 januari 2023 Bas Wanrooij
Samos Vin Doux muskaatwijn

Samos Vin Doux op het terras in het najaar

Misschien heb je weleens gehoord van Samos wijn, maar wat is het eigenlijk? Hiermee wordt de zoete muskaatwijn van het gelijknamige eiland bedoeld. Niet te verwarren dus met andere wijnen uit Samos. Als je op het Griekse eiland Samos bent geweest heb je deze muskaatwijn vast wel geproefd. Ook in Nederland bij diverse slijterijen, Griekse winkels en Griekse importeurs is deze zoete Griekse wijn verkrijgbaar. Het wordt ook wel ‘Samos Vin Doux’ genoemd.

Samos-wijn wordt gemaakt van muskaatdruiven

Wijngaarden op Samos met muskaatdruiven

Uitzicht op wijngaarden in de bergen

Samos wijn wordt dus gemaakt van muskaatdruiven die juist op dit Griekse eiland groeien. Deze muskaatdruif is zeer aromatisch en zoet. Meestal wordt het gedronken als aperitief of als dessertwijn. Ruim 1.600 hectare grond op Samos is gevuld met wijnranken. Hiervan is zo’n 90% gevuld met inheemse muskaatdruiven. Je vindt ze voornamelijk in het bergachtige noorden en noordwesten van het Noord-Egeïsche eiland.

Deze beroemde Samos wijn wordt dus niet alleen in Griekenland verkocht, maar zelfs het grootste gedeelte wordt wereldwijd geëxporteerd. De kleur van deze wat stroperige wijn is okergeel en mag alleen Samos Vin Doux heten als het ook echt van Samos afkomstig is (P.D.O). Ook elders in Griekenland, bijvoorbeeld op Limnos, maakt men muskaatwijnen. Deze heten dan dus anders.

In augustus start men al met plukken van druiven

Samos wijnmuseum in Vathy

Kelder van wijnmuseum op Samos

Al in augustus worden de eerste druiven door de coöperatie geplukt voor wijnproductie. Eerst voor muskaatwijnen met een minder suikergehalte. Immers hoe langer deze druiven blijven genieten van de zon, hoe zoeter ze worden. Het alcoholpercentage van de Samos-wijn is met 15% vrij hoog en wordt hierdoor ook wel aangeduid als een likeurwijn. Leuk om te bezoeken is het wijnmuseum in Vathy, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van deze wijnsoort. Handig om te weten is dat ook het gerenommeerde merk Metaxa juist deze muskaatdruiven gebruikt in haar brandy’s.