Vakantie naar Sikinos

11 oktober 2022 Bas Wanrooij

Vakantie naar het Griekse eiland SikinosSikonos? Ja, dat is een Cycladen-eiland te midden van Santorini en Folegandros. Op ca. 41 km2 wonen 250 Grieken, waarvan er eind september zo’n 200 naar Athene afreizen om te overwinteren. Je komt na twee uurtjes varen vanuit Fira op Sikinos aan in het haventje van Alopronia. Hier zijn in de zomermaanden accommodaties te huur en je ontdekt direct het mooiste zandstrand van het eiland. Leuker is om een paar kilometer hoger en landinwaarts te reizen naar Sikinos-stad. Met name in het Kastro-district vind je het nodige vertier met tavernes, wat bars en kleinschalige accommodaties. Een klein labyrint van witte blokwoningen met voornamelijk blauwe deuren, luiken en kozijnen. En waar het wemelt van de katten.

Chora als uitvalsbasis

De ligging van Chora, zoals Sikinos-stad ook wel wordt genoemd, is centraal en een goede uitvalsbasis om dit Griekse eiland te gaan ontdekken. Dit kan met een huurauto, maar de afstanden zijn klein. Er is bijvoorbeeld maar één benzinepomp, waar je alleen op maandag en donderdag kunt tanken. Voor een liter loodvrije peut moet je dan overigens wel 2,30 euro aftikken. De benenwagen is een uitstekend alternatief. Zeker omdat de wandelroutes en -paden hier vrij goed zijn georganiseerd; zelfs met bewegwijzering. Natuurlijk dien je goed schoeisel te dragen, genoeg drinkwater bij je te dragen en is een paadje soms wat uitdagend.

Contrast met Santorini

Begin oktober is het contrast zeer groot met Santorini. Het is dan bijvoorbeeld in Oia nog erg druk, maar vind je op Sikinos al geen toerist meer. De meeste toeristische voorzieningen zijn al gesloten. Het beste reisseizoen voor Sikinos is dan ook van begin juni tot en met half september. Sikinos is een eiland voor wandelliefhebbers en om echt even uit te rusten. Hier kent men geen massatoerisme. Bezienswaardig zijn het Zoodogos Pigi klooster ten noordoosten van Chora en het bijzondere Episkopi-monument, wat sinds de zeventiende eeuw een kerk is geworden. Onderweg naar Episkopi, te voet of met de huurwagen, tippen we graag het wijnhuis Manali. Niet alleen goede wijnen, maar het uitzicht en de zonsondergang zijn hier super.