Piraeus

Piraeus, de Grieken schrijven Pireas, is de grootste havenstad van Griekenland en ligt dichtbij de Griekse hoofdstad Athene. Vanuit deze haven gaan de veerboten op en af naar de Griekse eilanden. De stad heeft meer dan 160.000 inwoners en staat in de top 5 van grootste Griekse steden. In de zomer is het hier dan ook druk met toeristen, maar ook de Grieken zelf maken veelvuldig gebruiken van de ferries voor een (korte) vakantie. De stad ligt op 12 kilometer van de binnenstad van Athene en 48 kilometer van de grootste luchthaven van het land. Langs de kustlijn vind je echter ook de jachthavens D-Marin Zea Marina en Mikrolimano. Hier liggen de grootste jachten aangemeerd en vind je luxe restaurants en bars. Piraeus is zoveel meer dan de haven van Athene.

Pireaus is de grootste havenstad van Griekenland

Piraeus heeft in totaal drie verschillende havens: de centrale haven, D-Marin Zea Marina en Mikrolimano. In de oudheid was Piraeus een eiland en dus altijd al gelinkt aan de zee. In de grote centrale haven meren de veerboten op en af. Bezienswaardig zijn hier de overblijfselen van de historische Walls of Piraeus. In de jachthaven Zea liggen fraaie jachten en cruise schepen. Bezienswaardig in deze omgeving is het oude theater van Zea uit de vierde eeuw voor Christus. Mikrolimano is de kleinere haven met vooral vissersbootjes en wat luxe jachten. Bij deze haven vind je hippe (vis) tavernes om te gaan lunchen of dineren. Ze behoren bij de beste restaurants van Griekenland.

Alle verticale wegen in Pireas lijden naar de grote haven. Zo kun je eigenlijk nooit verdwalen in de stad.Vlakbij Votsalakia beach vind je de ‘I love Piraeus’ letters voor foto’s.  Op het fraai gerenoveerde Alexandras plein, hier vlakbij, staat het monument voor de Pontische genocide. Bij het Alexandros plein kun je gezellig koffie drinken, een wandelingetje maken over de wandelstrook langs de jachthaven en genieten van het fraaie uitzicht op Zea Marina.

Kastella is een wijk van Piraeus op de Profitis Ilias heuvel. Vanaf de top van deze heuvel heb je een mooi uitzicht over de havenstad en de havens. De knusse straatjes hier geven je het gevoel dat je wandelt door een Grieks dorpje. Je kunt met de metro van de luchthavens via Athene naar Pireaus reizen, uiteraard is de bus of tram ook een mogelijkheid. Op elk Grieks verkeersbord zul je overigens ‘Pireas’ zien staan. Rekening mee houden dus als je zelf met de auto hiernaartoe gaat.

Foto album Attica

Piraeus vakantiebestemmingen

I love Pireaus

I love Piraeus letters aan de kust

Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt om te verblijven voor een vakantie. Piraeus heeft de grootste haven voor passagiersschepen in Europa en mocht je aansluiting met en je vlucht op een veerboot niet optimaal zijn dan kun je in deze stad prima een nacht verblijven. Of zelfs als je Athene wilt ontdekken is Piraeus een optie om te verblijven. Tegenwoordig is het metronetwerk doorgetrokken en ben je in no-time in het centrum van de Griekse hoofdstad. En je bent hiervandaan zo in de Atheense Rivièra en op de Argo-Saronische eilanden Agistri, Aegina, Poros of Hydra. Tips voor een dagje uit

Meer Griekenland aanbiedingen


Piraeus tips

Piraeus monument Grieks Pontische genocide

Monument op het Alexandros plein in Piraeus

Een tip voor Piraeus (Pireas) is om te kustroute vanaf grote haven met veerboten te volgen. Al snel kom je een groot stalen kruis tegen waar een Griekse vlag naast wappert. Dit is het monument van de onbekende zeeman en is een gedenkteken voor alle Griekse zeelui die hun leven op zee hebben verloren. Het dateert uit 1938 en het uitzicht hier vandaan is prachtig en in de verte zie je het eiland Aegina aan de horizon liggen. Neem direct een kijkje bij de kleine blauw-witte Agios Nikolaos kapel.

Op de Alexandros plateia staat het monument voor de Grieks Pontische genocide. Dit stalen kunstwerk van de Griek Panagiotis Tanimanidis is hier in 2017 geplaatst. Je kunt er onderdoor lopen en het geheel is 15,50 meter breed en 7,10 meter hoog.

Het Georgios Karaiskakis stadion is het de thuishaven van de voetbalclub Olympiakos Piraeus. Je vindt het stadion niet ver van de kust en het ligt naast het metrostation Nea Faliro. Het is gebouwd voor de Olympische Spelen van 2004. Voor het stadion staat een monument van de supporters van de club ter nagedachtenis aan de tragische gebeurtenis waar supporters om het leven kwamen op 8 februari 1981 tijdens een wedstrijd tegen AEK Athene.