Van Rhodos naar Symi

4 mei 2016 Bas Wanrooij
Van Rhodos naar Symi met Dodekanisos Seaways

Van Rhodos naar Symi – dagexcursie met de boot

Op vakantie naar Rhodos? Maak een dagtocht met de boot naar het sprookjesachtige eiland Symi. Een excursie naar het rotsachtige sponzeneiland is een tip tijdens je reis naar Rodos. De twee Griekse eilanden liggen slechts acht kilometer van elkaar verwijderd.

Dodekanisos Seaways verzorgt de overtochten en excursies met een snelle catamaran en/of een grotere reguliere veerboot. Ook een leuke excursie voor families met kinderen.

Symi en het Panormitis klooster

Je kunt ervoor kiezen om met de snelle catamaran in 50 minuten de overtocht te maken van Rhodos naar Symi. Met de grotere (normale) ferry duurt de overtocht anderhalf uur. Dagelijks zijn er mogelijkheden en de veerboten vertrekken vanuit één van de havens van Rhodos stad.

Er zijn twee verschillende veerdiensten naar Symi. Een tip is de combinatiereis van het Panormitis klooster en het stadje Symi. Je vaart eerst naar het Panormitis klooster in het zuiden van het rotseiland. Hier krijg je een uur en een kwartier om het klooster te bekijken. Vervolgens gaat het uitstapje in dertig minuten naar het hoofdstadje Symi, waar je zo’n vier uur hebt om te relaxen en de magische plek te ontdekken. Eind van de dag vaar je weer terug naar het eiland Rhodos.

Pasteltinten, relaxen en klimmen naar het kastro

Van Rhodos naar Symi het haventje

Van Rhodos naar Symi – haventje en herenhuizen

De aankomst met de boot in de geïsoleerde en windvrije baai van het stadje Symi is overweldigend. Natuurlijk maak je jezelf vooraf een voorstelling, maar het is echt fantastisch. Tientallen, zo niet honderden, statige herenhuizen geverfd in talloze pasteltinten sieren de haven en steile rotsen. Je ziet direct het handelsverleden van het eiland van de sponzenduikers. Bij het aanmeren heb je waarschijnlijk al meerdere foto’s geschoten van het sprookjesachtige stadje. Is dit Griekenland?

De meeste toeristen kiezen ervoor om een wandeling te maken over de boulevard langs de haven. terrasjes in overvloed en winkeltjes vol sponzen, kruiden en lokale souvenirs. Een tip is om een klim te maken naar het oude kastro en Any Symi. Via een goede stenen trap loop je langzaam de steile rotswand op naar boven. Onderweg veel mooie plaatsjes van okerkleurige huizen met oude houten deuren, maar ook fraaie vergezichten tussen de cipressen door van het haventje en verderop Turkije.