5 bergdorpen op Zakynthos

10 juli 2022 Bas Wanrooij

Bezoek vijf bergdorpen op ZakynthosBij Zakynthos denken de meesten direct aan het fraaie strand met het scheepswrak en de dikkopzeeschildpadden in de baai van Laganas. Natuurlijk zijn dit trekpleisters van het Ionische eiland, maar ook de bergdorpen zijn hier interessant om bezoeken. Op weg naar het uitzichtpunt boven Navagio beach passeer je met je huurauto altijd wel een paar van deze dorpen. Maak hier eens een stop voor de lunch, koffie en een wandelingetje. Dit zijn 5 bergdorpen op Zakynthos om te bezoeken tijdens je vakantie.

Gezellig bergdorp Volimes voor souvenirs

Volimes an Ano Volimes zijn twee dorpen die in de bergen in het noordwesten van Zakynthos liggen. Je vindt hier langs de weg meerdere tavernes waar je kunt genieten van een lokale lunch of een koud drankje. Ook voor souvenirs is Volimes een tip om te gaan kijken. Genoeg locals bieden hier hun handwerkproducten aan. Variërend van tafelkleden tot badmatjes en van keramiek tot honing, olijfolie en wijn of zelfs een lokale kaassoort. De oude en blauwe St. Spiridon kerk is hier bovendien bezienswaardig.

Keri in de bergen van Zuid-Zakynthos

Typisch gebouw in een bergdorp op ZakynthosBij Keri denkt men wellicht eerder aan het kustplaatsje op acht kilometer ten westen van Laganas. Of aan de grotten die je langs de zuidkust kunt bezoeken tijdens een dagexcursie op een boot. Wij bedoelen nu echter het authentieke bergdorpje op 13 kilometer van Laganas in het uiterste zuidwsten van het groene eiland. Niet ver van het uitzichtpunt op de rotsen van Mizythres en Keri Lighthouse taverne met de grootste Griekse vlag ter wereld.

In het dorpje vind je meerdere grill-rooms, kafénions en traditionele tavernes. Het kleine centrum is bovendien leuk om een korte wandeling doorheen te maken. De gele Keriotissa kerk is bezienswaardig en ligt net buiten het dorpje.

Agios Leon: één van de grotere bergdorpen op Zakynthos

Agios Leon is één van de grotere bergdorpen op het eiland Zakynthos. Het ligt vrij centraal in het westen van dit Griekse eiland. Je passeert het dorp als je naar Kampi en Porto Limnionas rijdt. Maak een stop in het dorp voor een drankje of een lichte lunch, want ook hier vind je langs de weg meerdere tavernes. Je hebt hier vandaan overigens ook fraaie uitzichten.

Agalas nederzetting in het westen

Souvenirs in de bergdorpen van ZakynthosOok het bergdorp Agalas is interessant om even de stoppen. Het dorp ligt net als de al eerder genoemde dorpen in het westen van Zakynthos. De kerk, het pleintje hier en de opvallende lila-kleurige woning zijn een foto waard. Niet ver van het dorp ligt de grot van Damianos, waar je heen kunt wandelen en ook in kunt kijken. Natuurlijk zijn er in het dorp ook de nodige eetgelegenheden, waar je lokale gerechten kunt proeven en kunt genieten van de rust en het dorpsleven.

Anafonitria met klooster en dichtbij scheepswark

Anafonitria is een ander bergdorp in het noorden van het eiland. Het is eigenlijk het laatste dorp dat je tegenkomt voor je bij het uitzichtpunt bent voor het scheepswrak. Ook hier tref je meerdere horecavoorzieningen aan, waarvan de meeste aan de doorgaande weg door het dorp. Bezienswaardig is hier het Anafonitria-klooster. Het is geen groot klooster, maar het heeft een mooie tuin. Hier vind je tevens verschillende winkeltjes met souvenirs.

Natuurlijk vind je verspreid over het eiland nog meer bergdorpen op Zakynthos die interessant zijn om te bezoeken, zoals Kiliomenos met huizen daterend uit de 16e eeuw en de kleinere dorpen Loucha en Giri.