Sporaden

De Sporaden is een eilandengroep in Griekenland en bestaat uit Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros. De eilanden liggen redelijk noordelijk tussen Evia en Chalkidiki in. Je kunt van april tot en met oktober rechtstreeks vanuit Nederland naar de Sporaden vliegen. Na zo’n drie uur vliegen land je op de internationale luchthaven van Skiathos. Hiervandaan vertrekken veerboten naar de andere eilanden van deze archipel en de steden Volos en Thessaloniki.

Eilandhoppen op de Sporaden eilanden in Griekenland

Deze eilandengroep leent zich uitstekend om te gaan hoppen. Combineer de eilanden Skiathos, Skopelos en Alonissos met elkaar tijdens één vakantie. Geniet van de rust en natuur op Alonissos en maak een proefduik in het beschermde marine park. Bezoek de locaties van de film Mamma Mia op Skopelos en ontdek de fraaie stranden. Gezellig slenteren door Skiathos-stad en zie de vliegtuigen laag over je heen komen bij het “St. Maarten” van Griekenland.

De overtocht van Skiathos naar Skopelos duurt ongeveer een uur met de veerboot. Met een flying cat of dolphin is de reis over zee een half uurtje. Van Skopelos naar Alonissos is ook een half uurtje met de boot.

foto album eilandhoppen Sporaden

Eilandhoppen Sporaden

De eilanden Skiathos, Skopelos en Alonissos zijn onderling goed met elkaar verbonden met veerdiensten. Je kunt deze drie eilanden dan ook prima combineren om te gaan eilandhoppen. 12 of 15 vakantiedagen zijn genoeg om deze drie Sporaden-eilanden te gaan ontdekken tijdens een reis. Skyros ligt verder afgelegen en heeft geen goede verbinding met de andere drie eilanden.
Sporaden eilandhoppen in Griekenland
Het mooie van deze groep is dat je een groot verschil zult ervaren tussen de verschillende eilanden. Skiathos is het meest toeristisch, Skopelos minder en Alonissos het minst. Tijdens je periode van je hopreis op Skiathos kun je genieten van de goed georganiseerde stranden en het gezellige hoofdstadje met veel faciliteiten. Op Skopelos kun je mooie wandelingen maken door de binnenlanden en hier zijn de stranden soms exotisch met veel pijnbomen langs de kustlijn. Alonissos is voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Hier lijkt de tijd nog stil te hebben gestaan.

Sporaden tips

Skiathos heeft met 1.528 meter de kortste landingsbaan van Griekse vliegvelden die rechtstreeks worden aangevlogen vanuit Nederland. Het ‘St-Maarten van Griekenland’ is dan ook de bijnaam van deze luchthaven en een unieke ervaring om hier een vliegtuig te zien landen.

Sporaden vakanties

Eilandhoppen Sporaden het eiland AlonissosJe kunt een georganiseerde pakketreis boeken naar de Sporaden. Een eilandhopvakantie op maat samengesteld of een standaardreis van 8 of 15 dagen naar drie eilanden. Alternatief is om zelf de reis samen te stellen en te organiseren. Voor deze laatste optie boek je dus zelf je vliegtickets, veerdiensten, transfers en accommodaties.

De beste reistijd voor de Sporaden is het voor- en najaar. Deze eilanden hebben een groen karakter en vooral op Alonissos en Skopelos kun je goed wandelen in de natuur. In het hoogseizoen is het wat drukker en vooral Skiathos trekt dan veel toeristen aan.