Ionische eilanden

De Ionische eilanden liggen langs de westkust van Griekenland en zijn grotendeels bebost. Het worden ook wel de “groene eilanden” van Griekenland genoemd. Deze archipel bestaat uit de grotere eilanden Corfu, Paxos, Lefkas, Ithaki, Kefalonia, Zakynthos en Kythira. Kleinere eilanden die hiertoe behoren zijn Scorpios, Meganisi, Erikousa, Mandraki, Othoni, Strofades en Anti-Paxos. Het totale oppervlakte van deze eilanden bedraagt 2.300 km2.

De Ionische eilanden lenen zich prima om te eilandhoppen

Vanuit Nederland wordt er van april tot en met oktober rechtstreeks gevlogen op meerdere luchthavens van de Ionische eilanden. Corfu en Zakynthos trekken het meeste toeristen, maar ook de luchthaven van Preveza voor Lefkas en die van Kefalonia worden steeds drukker. De vliegverbinding met Kythira is een combinatievlucht met Kalamata op de Peloponnesos.

Van 1 april tot en met 31 oktober is men voor het eerst gestart met een veerdienst die alle Ionische eilanden met elkaar verbindt. Er zijn ook andere veerdiensten tussen Kerkyra en Gaios op Paxos, Vassiliki op Lefkas en Fiskardo op Kefalonia, Sami op Kefalonia en Ithaki en Agios Nikolaos op Zakynthos en Pesada op Kefalonia.

Op de Ionische eilanden komt de (harde) wind meestal uit het noordwesten. Ze noemen het in deze regio “Maestro” of “Meltemi” en meestal waait deze wind één keer per maand en dan drie tot vier dagen met windsnelheden oplopend tot zeven op de schaal van Beaufort.

Ionische eilanden tips

Ionische eilanden eilandhoppen strand KefaloniaAls je wilt eilandhoppen op de Ionische eilanden en graag wilt wandelen dan zijn de maanden mei, juni en september zeer geschikte reismaanden. De eilanden staan dan in bloei, het is nog niet te warm en nog niet te druk. In april of mei, afhankelijk van de data, is de Orthodoxe paasviering in Kerkyra op Corfu een tip om mee te maken.

Eilandhoppen op de Ionische eilanden is nog niet zo populair en dat zorgt ervoor dat het combineren van deze eilanden in één vakantie zorgt dat je zelf het een en ander moeten uitzoeken en regelen.

Wat zijn jouw tips voor Ionische eilanden?