Ionische eilanden

De Ionische eilanden liggen langs de westkust van Griekenland en zijn grotendeels bebost. Het worden daarom ook wel de ‘groene eilanden’ van Griekenland genoemd. Deze archipel bestaat uit de grotere eilanden Corfu, Paxos, Lefkas, Ithaki, Kefalonia, Zakynthos en Kythira. Kleinere eilanden die hiertoe behoren zijn Skorpios, Meganisi, Erikousa, Mandraki, Othoni, Strofades en Anti-Paxos. Het totale oppervlakte van deze archipel bedraagt 2.300 km2.

De Ionische eilanden lenen zich prima om te gaan eilandhoppen

Vanuit Nederland wordt er van april tot en met oktober rechtstreeks gevlogen op meerdere luchthavens van de Ionische eilanden. Corfu en Zakynthos trekken het meeste toeristen, maar ook de luchthaven van Preveza voor Lefkas en die van Kefalonia worden steeds drukker. De vliegverbinding met Kythira was een driehoeksvlucht met Kalamata op de Peloponnesos, maar sinds 2020 is deze vlucht er niet meer. Vanuit Athene zijn er in de zomermaanden dagelijks binnenlandse vluchten naar deze eilanden. Onderling zijn de eilanden ook verbonden met een vliegverbinding.

Er zijn veerdiensten tussen Kerkyra en Gaios op Paxos, Vassiliki op Lefkas en Fiskardo op Kefalonia, Sami op Kefalonia en Ithaki en Agios Nikolaos op Zakynthos en Pesada op Kefalonia. En je kunt via Igoumenitsa met de huurauto verder reizen via Parga naar de andere eilanden van deze groep. Als je gaat eilandhoppen op de Ionische eilanden is een verblijf van vier a vijf dagen per bestemming aan de te raden. De oppervlaktes zijn namelijk een stuk groter dan een gemiddeld Cycladen-eiland. Je hebt dus wat meer tijd nodig om alles zelf te ontdekken.

Op de Ionische eilanden waait de (harde) wind meestal uit het noordwesten. Ze noemen dit in deze regio ‘Maestro’ of ‘Meltemi’ . Meestal waait deze wind één keer per maand en dan drie tot vier dagen met windsnelheden oplopend tot zeven op de schaal van Beaufort. Het groen op de eilanden zorgt voor een hogere luchtvochtigheid dan aan de oostkant van Griekenland. In het voorjaar staat er van alles in bloei en trekt deze regio wandelaars en natuurliefhebbers.

Ionische eilanden tips

Ionische eilanden eilandhoppen strand KefaloniaAls je wilt eilandhoppen op de Ionische eilanden en graag wilt wandelen dan zijn de maanden mei, juni en september zeer geschikte reismaanden. De eilanden staan dan in bloei, het is nog niet te warm en nog niet te druk. In april of mei, afhankelijk van de data, is de Orthodoxe paasviering in Kerkyra op Corfu een tip om mee te maken.

Eilandhoppen op de Ionische eilanden is nog niet zo populair en dat zorgt ervoor dat het combineren van deze eilanden in één vakantie zorgt dat je zelf het een en ander moeten uitzoeken en regelen.

Ionische eilanden bezienswaardigheden

Op Corfu is een bezoek aan UNESCO-hoofdstad Kerkyra een must, net zoals het paleis van keizerin Sisi (Achilleion). Proef op Kefalonia de lokale Robola-wijnen, bezoek het ondergrondse Melissani meer en fraaie stranden als Petani en Myrtos. Lefkas heeft langs de westkust met o.a. Egremni en Porto Katsiki prachtige stranden. Zakynthos is wereldwijd vooral bekend door Shipwreck beach en de dikkopschildpadden die op stranden langs de zuidkust hun eieren leggen.