Leef je droom op Mykonos

8 september 2013
Entree Vioma wijngaard Mykonos

De wijngaard Vioma van Nikos op Mykonos

Nikos Assimomitis startte in 1994 zijn droom op het Griekse eiland Mykonos. In het dorpje Maou bij Ano Mera begon hij zijn wijnavontuur op 4,4 hectare grond met de Griekse Asyritko, Athiri, Monemvassia, Malagouzia en Mandilaria druiven. De wijn moet biologisch worden gemaakt met het gebruik van louter natuurlijke hulpmiddelen; dat stond toen al vast.

Bij aankomst (het is overigens niet eenvoudig te vinden) waan je je even in Frankrijk met klassieke muziek op de achtergrond en een tafel vol wijnglazen, de lokale kaas Kopanitsi, lokale Louza ham en vrienden uit de buurt. In Mykonos kent men elkaar en indien nodig staan ze altijd voor elkaar klaar. Gastvrij word je ontvangen door Nikos, die tussen- door nog een interview doet voor het lokale magazine Mykonos Greece. We starten met de witte Poraportiani, een frisse witte wijn, en raken in een groepsgesprek over het leven op Mykonos. De zon staat op zijn hoogste punt van de dag, maar de tempe- ratuur is aangenaam. Onder het afdakje met uitzicht op de druivenranken van Nikos wordt de rode wijn van hetzelfde label ingeschonken. We praten verder over Mykonos en het goede leven op het Griekse eiland.

Alles gaat op Vioma natuurlijk en biologisch

Schapen zorgen dat de begroeiing kort blijft. Ze grazen in een soort kooien en de mest van de schapen is direct de voeding voor de druiven. De kooien worden telkens verplaatst, zodat de aanwas tussen de drui- ven kort blijft, de schapen voeden zichzelf en de druiven worden niet aangetast. Elk jaar komen tientallen kinderen om te helpen het sap uit de druiven te halen. Het is inmiddels een soort traditie en ze mogen ook hun schilderkunsten laten zien op oude deuren. Diverse kunstwerken van de kinderen staan verspreid tussen de druivenstruiken op de wijngaard van Nikos en functioneren als decoratie.

Tijd voor kleinere glaasjes om de dessert- wijn Heliofilos te proeven. Een zoete wijn die lijkt op de beroemde Vinsanto van het eiland Santorini. Nikos vertelt tevreden met een glimlach verder over de honing die hij voor zichzelf maakt.