Elke dag een andere kerk op Ios

8 september 2013 Bas Wanrooij
Tris Klisies op Ios

Prachtige baai Tris Klisies op Ios

We gaan met de fastferry naar het eiland Ios; het eiland van 365 kerken. Voor elke dag een kerk zegt men op het eiland, maar ook het eiland van de dichter Homer. Nog voor de veerboot aanlegt zien we een grote witte kerk. Het is de Aghia Eirini (St Irene) kerk met een grote witte koepel en tevens een populaire plaats om de zonsondergang te zien.

We stappen van de veerboot in het haventje Yialos en onze eerste indruk is gemoedelijk en kleinschalig. Ios heeft een kustlijn van ruim 32 kilometer met schitterende stranden en het eiland staat wereldwijd in de top drie van ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Hier merk je nog weinig van overigens bij aankomst. Na een wandeling van circa 30 minuten kom je in het stadje Chora. Een echt Cycladen-stadje tegen een berghelling gebouwd met witte huisjes en blauwe koepeldaken van ver- schillende kerkjes. Het labyrinth in het centrum is ‘s avonds gezellig druk en ja hier kun je goed uitgaan. Nog een half uur tot de zonsondergang en via smalle straatjes loop je langzaam omhoog naar de drie kapelletjes op de berg boven Chora. De beste plek voor de zonsondergang.

Magganari superstrand op Ios

De jongeren vieren hun vakantie overdag op het strand Mylopotas en ‘s avonds en ‘s nachts in
het centrum van Chora. De rest van het eiland schijnt nog grotendeels onontdekt te zijn door toeristen. Met een huurauto kun je van Chora naar Magganari in het zuiden van Ios. Als je
de foto’s bekijkt een paradijselijk en rustig strand. Onderweg zijn de vergezichten fraai en
inderdaad geen toerist te bekennen. We laten Magganari voor wat het is, een mooi zand- strand, en kiezen voor een smal weggetje aan de overkant naar de baai Tris Klisies. Het uitzicht trekt alle aandacht, de auto staat langs de weg en het laatste gedeelte moet te voet worden afgelegd. In de baai liggen de zeilboten rustig te dobberen.