Zo is het nu op gastvrij Lesbos

21 september 2017   Bas Wanrooij
Zo is het nu op gastvrij Lesbos

Zo is het nu op gastvrij lesbos – Plomari

De vulkanen in het wilde westen, het middeleeuwse noorden, de traditie in het zuiden en het schilderachtige oosten. Tot een paar jaar geleden was het veelzijdige Lesbos een populaire toeristische bestemming. Nu wordt dit prachtige zonovergoten eiland geboycot. Een aantal Europese landen heeft de vluchten naar Lesbos flink verminderd en enkele Europese landen bieden zelfs helemaal geen vluchten meer aan. Veel toeristen zijn bang om geconfronteerd te worden met de vluchtelingencrisis. En dat is onterecht.

Al tijdens de eerste dag van het bezoek aan Lesbos wordt duidelijk dat de angst onterecht is en dat toeristen hier weer zouden moeten toestromen. De stranden zijn perfect schoon en de vluchtelingencrisis is inmiddels voorbij. De media publiceren echter vaak oude foto’s van een aantal jaar geleden. Zo verschijnen er op websites regelmatig beelden van verwaarloosde stranden met duizenden wanhopige vluchtelingen. Tania, die samen met haar man Andreas eigenaar is van de winkel Elia in Molyvos, is vastberaden om dit beeld te veranderen: “Ik zou graag met een luidspreker willen omroepen dat het hier veilig en schoon is. Toeristen kunnen allang weer komen.” Tania vertelt dat er in een klein land als Nederland op dit moment veel meer vluchtelingen wonen dan op het eiland Lesbos. Ook geeft zij aan dat mensen absoluut niet moeten denken dat vluchtelingen minder waard of gevaarlijk zijn. Er heerst een beeld over vluchtelingen dat totaal niet klopt. “De 2.000 vluchtelingen die er nog zijn, wonen ver van het centrum in opvangkampen. Zij zijn gewoon mensen zoals jij en ik. Gezinnen verlaten hun vluchtelingenkamp af en toe om te wandelen en gezellig een ijsje te eten met hun kinderen. Daar is niets gevaarlijks aan.”

Tania vertelt vol passie over de diversiteit van het eiland. Lesbos heeft een rijke geschiedenis met oude dorpjes, monumenten, kerken en kloosters. De natuur bestaat uit bergen, dennenbossen, eikenbossen, wouden, berglandschappen, olijfboomgaarden en warmwaterbronnen. Ook zijn er talrijke bijzondere verhalen te vinden. Zoals het waargebeurde verhaal van het versteende woud. Op Lesbos bevindt elke toerist zich in een echt sprookje dat nooit eindigt.

Edelstenen en juwelen

Na het versteende gebied in het hoge westen van Lesbos ontdekt te hebben, verklaarde UNESCO het hele eiland in 2012 tot beschermd gebied van uitzonderlijk geologisch belang. Het spectaculaire versteende woud van Lesbos bestaat uit enorm hoge mammoetbomen die zo’n 20 miljoen jaar geleden versteend zijn na een vulkaanuitbarsting. Hoe dit proces in zijn werking is gegaan kun je uitzoeken in het interessante Natuur-Historisch Museum in Sigri.

Zo is het nu op gastvrij Lesbos Petra

Zo is het nu op gastvrij Lesbos – uitzicht Petra

Op Lesbos zijn ook veel waardevolle edelstenen gevonden. Via het kastanjewoud achter Agiasos kun je een berg vol kristallen en het mineralenstrand van Melinta bereiken. Als je authentieke Griekse stenen wilt kopen om je hals, oren of handen te sieren, zijn er veel wonderlijke sieradenwinkels op Lesbos. De winkel TO AEGAEO van Ute Vogt bevindt zich vlakbij de baai aan het einde van het dorpje Molyvos. Deze winkel is een ware kunstgalerij waar naast sieraden ook beeldjes, schilderijen en accessoires worden verkocht. Een groot deel van de sieraden is door Ute en haar man met de hand gemaakt. De sieraden bestaan uit allerlei materialen zoals stenen, juwelen en schelpen. Ze symboliseren de diversiteit van dit gevarieerde eiland. Ute vertelt over de harde strijd om te overleven sinds de toeristen zo goed als verdwenen zijn. “Voor de vluchtelingencrisis hadden we een innig en goed contact met de toeristen. Nu is dat weggevaagd. Het zal wel weer herstellen als het beeld van ons eiland in de media weer verbetert. Alleen nu is het even moeilijk.”
Ute vertelt hoe Californische toeristen die de schoonheid van Lesbos per fiets bekeken aan het thuisfront vertelden dat ze Lesbos niet moeten vergeten. Ute vindt het zonde en onnodig dat weinig toeristen het aandurven naar Lesbos te gaan: “De vluchtelingencrisis is stabiel. Er komen nauwelijks meer bootjes aan en als ze toch nog arriveren is het alleen bij een bepaald gedeelte van het eiland waar de vluchtelingen direct ontvangen en geholpen worden. Mensen zouden de pracht van dit eiland niet moeten vergeten.”

De tijden zonder toerisme zijn zwaar voor mensen die restaurants, winkels of hotels runnen. Soms schaamt Ute zich als ze een kunsttentoonstelling moet overslaan. Ze kan daar niet heen gaan zonder geld om inkopen te doen voor de winkel.

Ondanks alles blijft Ute hoopvol en probeert ze het hoofd dapper boven water te houden. Zij en haar man zijn dit jaar zelfs begonnen met het maken van een commerciële website voor de bijzondere winkel. In de avond doet ze tegenwoordig sfeerverlichting aan zodat meer toeristen worden aangetrokken. Zo wordt ook het beeldje van de uil van Athene, een belangrijk symbool uit de klassieke oudheid dat stond voor wijsheid, kennis en scherpzinnigheid, in de winkel verlicht. De verfijnde parelringentjes en koninklijke halskettingen stralen je ’s avonds tegemoet. Ute bedenkt telkens weer nieuwe manieren om de weinige toeristen van de terrasjes naar haar sprankelende winkel te lokken.

Voor iedereen

Dit eiland wordt iets levendiger door de vele Griekse schoolkinderen die na school langs de winkeltjes struinen. De twee elfjarige Griekse meisjes Vasiliki Mpaliaka en Danae Goutou, beide dochters van hoteleigenaren op Lesbos, vertellen dat ze van de internationale mengelmoes op Lesbos houden. Zij houden ervan om vriendinnetjes en vriendjes te maken uit allerlei landen. Of dit kinderen van vluchtelingen of toeristen zijn, lijkt hen niet veel uit te maken. Zij lijken de verschillen in cultuur en afkomst juist mooi te vinden. Volgens hen zorgen de vluchtelingen sowieso nooit voor problemen. Verder vertellen zij dat de vluchtelingen niet in de buurt van hotels en niet in de buurt van de lokale bevolking wonen. De ouders van Vasiliki en Danae hebben het af en toe best moeilijk, want de twee elfjarigen weten maar al te goed dat toerisme nu meer dan ooit belangrijk is voor hun levensonderhoud. Ze beseffen dat de armoede ook in hun leven al voor veel economische problemen zorgt. Vasiliki en Danae blijven hoe dan ook optimistisch over hun wonderschone eiland. Het kasteel op de top boven Molyvos is hun grote trots. Vanaf dit oude kasteel kun je het vissersplaatsje en de pittoreske straatjes van het noordelijke gedeelte goed bekijken. Vasiliki en Danae vertellen uitgebreid over dit oude kasteel waarna een stilte valt en waarna ze een blik werpen op de stranden om hen heen. Ze roepen: “Werkelijk iedereen ter wereld houdt van ons eiland en onze stranden!” Vasiliki en Danae vinden daarom dat toeristen hun eiland snel weer moeten bezoeken.

Diverse activiteiten

Zo is het nu op gastvrij lesbos Molyvos

Zo is het nu op gastvrij Lesbos Petra – Molyvos

Dit eiland is inderdaad gemaakt voor iedereen. Zowel oudere mensen, jongvolwassenen als gezinnen kunnen plezier hebben op Lesbos, dat plezierig is in elk seizoen. In de winter is de temperatuur zelfs tussen de 7 en 15 graden door de Mediterrane ligging van het eiland. Er is het hele jaar door voor elke leeftijdsgroep genoeg te doen op Lesbos.

Zo kun je een avontuurlijke tocht per jeep maken langs duinen, stranden, bossen en het Turkse ruïne-dorpje Klapados. Ook is het klooster Moni Limonos te bezoeken. Dit grote klooster wordt bewoond door monniken. Je vindt hier eeuwenoude boeken en je kunt hier kapelletjes en wandschilderingen bekijken. Sportievelingen zijn op Lesbos ook op hun plek. Het is mogelijk om te paragliden, surfen, snorkelen, kajakken, beachvolleyballen en boogschieten. In de hoofdstad Mytilini kun je heerlijk winkelen en cultuur snuiven. Bezoek hier herenhuizen, een Byzantijnse burcht en diverse musea.

Tenslotte is het ook nog een aanrader om met het treintje van Molyvos naar Petra te reizen. Petra betekent steen en het plaatsje heeft deze naam te danken aan de vulkanistische rots die midden in het dorpje te vinden is. Volgens de legendes heeft Achilles hier tijdens de Trojaanse oorlog zelfs zijn schepen aangelegd. Het stadje is vol van verhalen, heeft ideale zandstranden voor kinderen en bevat veel speciale kerken en indrukwekkende muurschilderingen.

Kortom, er is genoeg te doen en te bekijken op het unieke eiland Lesbos. En het eiland is makkelijk te bereiken met onder andere Eliza was here en Ross Holidays. Het feit dat de eilandbewoners de afgelopen twee jaar zoveel vluchtelingen hebben geholpen, zou een positief teken moeten zijn. De bewoners van Lesbos zijn vriendelijk en behulpzaam. Het eiland en de eilandbewoners verdienen het niet om vergeten te worden. Daarnaast is het meer dan zonde, want Lesbos is een onmisbare parel in de Egeïsche zee.

Artikel uit Griekenland Magazine editie herfst 2017.