3x scheepswrak Griekenland

2 oktober 2017 Bas Wanrooij

Als je denkt aan een scheepswrak in combinatie met Griekenland, dan zie je hoogstwaarschijnlijk het prachtige Navagio beach op Zakynthos voor je. Eén van de meest gefotografeerde trekpleisters in Griekenland. Elders in Griekenland zijn nog andere scheepswrakken op of bij een strand en (deels) nog boven water te bezichtigen. Ook op de Griekse zeebodem liggen diverse scheepswrakken, welke duikers en snorkelaars aantrekken. We hebben drie opvallende rompen van gestrande schepen gevonden, waar je als toerist bij kunt komen en die bovendien op of aan het strand liggen.

Scheepswrak Griekenland Navagio Zakynthos

3x scheepswrak Griekenland – Navagio Zakynthos

1. Navagio beach Zakynthos – de inmiddels beroemde romp van het schip zorgt ervoor dat het strand van “Shipwreck beach” zo breed is en zo blijft. De roestige romp ligt daar al sinds 1982, toen het schip vol smokkelwaar in een zware storm hier strandde. Zeker in het hoogseizoen trekt Navagio beach dagelijks duizenden toeristen, maar het aanzicht van bovenaf met het azuurblauwe zeewater en de witte krijtrotsen blijft het mooiste.

Om op het strand te komen van shipwreck beach dien je georganiseerd met een excursie te gaan. Voor een foto vanaf de krijtrotsen hoog boven de baai kun je zelf met een scooter of auto naar het dorpje Volimes rijden in het noorden van Zakynthos.

scheepswrak Griekenland Amorgos

3x scheepswrak Griekenland – Amorgos

2. Olympia shipwreck Amorgos – de romp van dit vrachtschip ligt hier al sinds 1980. In menig natuurdocumentaire en zelfs in de film “Blue Blue” (Le Grand Blue) is het scheepswrak van Amorgos te zien. Eveneens tijdens een zware storm is het inmiddels roestige schip hier op de rotsen gevaren. Je vindt het Olympia scheepswrak nabij het fraaie Kalotaritissa beach in het zuidwesten van het Cycladen-eiland.

Tijdens je vakantie op Amorgos kun je met een huurauto zelf naar het Olympia wrak rijden. Zelfs met het openbaar vervoer kun je tot aan Paradise beach komen. Echter dien je vanaf deze laatste busstop nog wel 40 minuten te wandelen om het scheepswark te bewonderen.

Scheepswrak Griekenland bij Gythio Peloponnesos

3x scheepswrak Griekenland – Dimitrios Gythio

3. Dimitrios shipwreck Peloponnesos – in het zuidwesten van de Peloponnesos bij het vissersplaatsje Gythio ligt aan Valtaki beach het Dimitrios scheepswrak. Het vrachtschip strandde in Lakonia op 23 december 1981; waarschijnlijk vol smokkelwaar. Valtaki beach is een lang zandstrand, eenvoudig te bereiken en ligt op vijf kilometer rijden van de vakantiebestemming Gythio af. 

Onder de zeespiegel in Griekse wateren liggen talloze scheepswrakken. Voor duikers zijn Queen Olga bij Leros, Panormitis bij Kalymnos en de Perseus onderzeeër bij Kefalonia interessante plaatsen om de onderwereld te bewonderen. Bij Naxos is een wrak van gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog een hotspot voor duikers.