Dit is het warmste Griekse eiland

2 oktober 2022 Bas Wanrooij
Het warmste Griekse eiland

Het Griekse eiland Kastelorizo

Wat is het warmste Griekse eiland? Oftewel wat is het eiland van Griekenland waar de gemiddelde temperatuur overdag het hoogste is. De grotere eilanden met meerdere dorpen en/of steden hebben tevens meerdere weerstations. Een voorbeeld hiervan is Kreta, waar we alleen al 48 verschillende weerstations hebben gevonden die de afgelopen drie jaar, op meerdere momenten per dag, de temperatuur hebben gemeten. Kastellorizo is het warmste Griekse eiland met een gemiddelde temperatuur overdag van 24,8°C, ’s nachts is het hier gemiddeld nog 18,7°C. Dit is overigens ook het meest oostelijk gelegen Griekse eiland, het heeft een eigen luchthaven en ligt vlak voor de Turkse kust.

Griekse eilanden in het zuidoosten warmer

De gemiddelde temperatuur overdag is op de Griekse eilanden in het zuidoosten iets hoger, maar de verschillen zijn niet zo groot. Zo wordt het op Kalymnos gemiddeld 23,1°C overdag, op Kos 23,0°C en op Rhodos 22,9°C. Opvallend is dat op Zakynthos, gelegen in het zuidwesten van Griekenland, gemiddeld 24,0°C overdag wordt gemeten. Dat is dan weer een stuk hoger dan op andere Ionische eilanden als Corfu (22,8°C), Lefkas (22,4°C) en Paxos (22,5°C). Ook op de Argo-Saronische eilanden, zoals Hydra en Spetses, wordt het gemiddeld overdag met 23,7°C warmer dan op de meeste andere Griekse eilanden.

Hoogst gemeten temperatuur Griekse eilanden

De absolute temperatuurrange, het verschil tussen de hoogste en laagste temperatuur, is op de Ionische eilanden een stuk hoger dan op andere Griekse eilanden. Op Zakynthos is dit bijvoorbeeld 47,4°C. De temperatuurrecords variëren hier namelijk van 43,7°C (hoogste) tot -3,7°C (laagste). Op Kastelorizo is deze absolute temperatuurrange bijvoorbeeld 35,9°C en op Kos 39,5°C. De hoogst gemeten temperatuur ligt hier namelijk wat lager en de laagst gemeten temperatuur wat hoger. De hoogst gemeten temperatuur ooit gemeten op de Griekse eilanden dateert van 1916. Toen werd het op 29 juni in de stad Heraklion op Kreta liefst 45,7°C.