Leren sandalen en slippers uit Griekenland

31 augustus 2015
Leren sandalen en slippers uit Griekenland Yorgos Simatis en zijn moeder

Leren sandalen en slippers – Yorgos Simatis en moeder

In Griekenland beoefenen vaklieden vaak kleinschalig oude ambachten. Familiebedrijfjes die al decennia lang kwalitatief hoogstaande producten maken. Maar ook jongeren kiezen voor het vak van handwerksman en komen met nieuwe producten.

Een prachtig souvenir zijn leren sandalen en slippers uit Griekenland. Op Corfu bezochten we de werkplaats en winkel van Simatis Leather Sandals in de hoofdstad Kerkyra. We spraken met Yorgos over hun Griekse sandalen, slippers en tassen. En natuurlijk over de toekomst.

Made in Greece van vader op zoon

30 jaar geleden begon zijn vader met het maken van leren tassen. Zo’n 10 jaar geleden is hij gestart met het maken van lederen sandalen en slippers. Het materiaal dat wordt gebruikt is voornamelijk kalfsleer. Natuurlijk uit Griekenland; meestal van Kreta of uit Athene. Yorgos is vijf jaar geleden, na zijn studie, in de zaak gestapt. Hij moet straks de scepter gaan zwaaien, het bedrijfje groter maken en misschien wel lederen sandalen en slippers gaan exporteren.

Echte leren sandalen en slippers uit Griekenland

Leren sandalen en slippers uit Griekenland de werkplaats van Yorgos Simatis op Corfu

Leren sandalen en slippers – werkplaats Simatis Corfu

“Niet alleen op Corfu maar in heel Griekenland zie je veel sandalen en slippers in de etalages. Meer en meer is het geen leer wat wordt verkocht, maar een soort karton afkomstig uit de fabriek in China. De prijzen van dit soort sandalen en slippers zijn laag en toeristen vergelijken ze ten onrechte met die van ons”. vertelt Yorgos.

Hij laat ons een zooltje zien van zo’n goedkope slipper, die je zonder kracht te zetten al scheurt. “Na een week is zo’n goedkope slipper al kapot, maar onze echte leren sandalen en slippers gaan meerdere seizoenen mee. En dat voor nog geen 25 euro per paar”. gaat Yorgos verder.

Kleinschalige ambacht en op maat gemaakt

In de winkel aan de Albatros Palaiologos 43 hangen genoeg slippers en sandalen in Kerkyra om een keuze te maken. “We creëren er flink op los met modellen en kleuren. Dagelijks maken we zo’n 20 paar in de werkplaats met de hand en daardoor zijn we flexibel. Op verzoek kunnen we ook “op maat” flip-flops of sandalen maken. Zo heb je altijd een unieke sandaal of slipper.” zegt Yorgos.

Espadrilles uit Corfu

Dots epadrilles van Corfu bij Dimitris in de werkplaats

Leren sandalen en sippers – Dots espadrilles bij Dimitris

Dimitris, een goede vriend van Yorgos, startte dit jaar met maken van espadrilles. Zijn merk is sinds een paar maanden online te vinden met een eigen Dots Facebookpagina. Een voorbeeld van een jonge Griek die creatief een nieuw concept op de markt wil gaan zetten. Want espadrilles zijn als schoeisel nog niet zo populair in Griekenland. Potentie genoeg dus.

In een klein schuurtje, ergens in een buitenwijk van Kerkyra, worden we gastvrij door Dimitris ontvangen. Hij laat ons trots zien welke materialen hij gebruikt voor Dots espadrilles. De stoffen koopt hij zelf kleinschalig in met een juist oog voor kleur en kwaliteit. Zo maakt hij telkens weer schoeisel met een ander design of in een andere kleur. In de binnenstad van Kerkyra, op het plein achter het stadhuis, is tot nu toe de enige kledingwinkel Anti-Kairi die het merk Dots verkoopt. Dagelijks brengt Dimitris hier zijn nieuwe productie en creaties.

Dots espadrilles uit Corfu Griekenland

Sandalen en slippers – Dots espadrilles uit Corfu

Het merk Dots heeft hij te danken aan een romantisch avondje uit met zijn vriendin. Kijkend naar de sterrenhemel, vol met witte puntjes (dots in het Engels), wordt het merk geboren.

In korte tijd zijn er al heel wat verschillende soorten stoffen en kleuren en designs gebruikt. Zo is één van Dimitris’ laatste creaties een waterafstotende espadrille. In Griekenland misschien wat minder van toepassing, maar voor in Nederland………