Kerkyra

Kerkyra of Kerkira is de hoofdstad van het eiland Corfu. In de volksmond wordt het ook wel Corfu stad genoemd en ligt centraal aan de oostkust op het Griekse eiland. De internationale luchthaven ligt bij de stad en je kunt met de bus of de taxi hier vandaan in 10 minuten naar het centrum van Kerkyra.

Vanaf het oude en nieuwe fort kijk je uit over de hele stad Kerkyra

Kerkyra is een oude stad met typisch Venetiaanse gebouwen. In de smalle straatjes kun je heerlijk slenteren en winkelen en hangen boven je hoofd de waslijnen tussen de houten luikjes met shutters van de oude huizen. Een stad om verliefd op te worden met terrasjes, pleintjes en het oude en nieuwe fort. Deze laatste twee hebben Kerkyra in de geschiedenis beschermd tegen verschillende vijanden. Je kunt ze beiden bezichtigen en hebt vanaf de forten een mooi uitzicht over Corfu stad.

Napoleon was ook graag in Kerkyra en maakte een herkenbaar stukje Frankrijk in de stad. Liston met de fraaie bogen aan de voorzijde is tegenwoordig de ontmoetingsplaats van Kerkira. De hele dag is het hier een komen en gaan op de terrassen en ’s avonds flaneren Grieken en toeristen bij Liston, de Esplanade en de winkelstraatjes hierachter. Op het grasveld voor de terrassen wordt nog weleens een potje cricket gespeeld of ’s zomers een concert georganiseerd.

foto album Corfu en Kerkira

Kerkyra tips

Spiridon kerk in Kerkyra op Corfu

Kerkyra – Spiridon kerk

Kerkyra moet je eigenlijk zelf ontdekken. De oude binnenstad verrast je zonder twijfel met authentieke kleine trendy winkels, restaurants met terrasjes op straat en pleintjes met hippe bars en fraaie koffietentjes. Neem de tijd voor Kerkyra en maak meer dan één wandeling door de stad tijdens je vakantie.

Met gepaste kleding kun je naar de roof garden van het Cavalieri hotel. Men verwacht wel dat je een drankje neemt, maar liever nog een lunch of diner. Je hebt een prachtig panorama uitzicht op vrijwel de hele stad, het oude fort, de baai van Garitsa en in de verte de landingsbaan van het vliegveld. Na zonsondergang een sprookje en dan kan het hier ook behoorlijk druk zijn.

Vanaf Liston rijdt een klein treintje toeristen door de stad. Een andere manier om Kerkyra te ontdekken en leuk voor de kinderen. Loop bij het beginstation van het treintje naar de overkant het park in. Kinderen kunnen hier voor een paar euro vrij rondrijden in elektrische autootjes. Als ouders heb je tijd voor een kop koffie op een naastgelegen terras in de schaduw.

Ga naar Kanoni om vliegtuigen te zien dalen en landen. Een schitterend gezicht en als je de auto beneden parkeert, Pontikonissi aanhouden, dan kun je zelf op de dam lopen vlak achter de landingsbaan van het vliegveld op Corfu. Het klooster Pontikonissi kun je overigens vrij bezoeken en als je wilt kun je ook met een bootje voor 2,50 euro naar het muizeneiland varen.

Shoppen kun je in Kerkyra prima. Voor een souvenir ga je hier 100% slagen en de Corfioten zelf shoppen in het warenhuis van Hondos en voor kleding bij Mark & Spencer. Aan de lange en grote winkelstraat van Kerkyra vind je bovendien veel schoenen- en kledingwinkels. De smalle steegjes herbergen legio winkeltjes met de leukste souvenirs van Corfu, maar ook met kleine kafenions, tavernes, bakkertjes en luxe boutiques.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kerkyra bezienswaardigheden

Het oude Fort Kerkyra met kanon

Kerkyra – kanon op het Oude Fort

Het Oude Fort is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kerkyra. Je kunt er ook bijna niet omheen en het nodigt uit om te gaan bezoeken. Allereerst passeer je een gemoedelijk kanaal. Je loopt via een brug hier overheen en het kanaal ligt vol met kleine (vissers)bootjes. Eenmaal de poort van het Oude Fort door dan zie je oude gevangenissen en kom je al snel op een groot plein terecht. Het gebouw wat direct je aandacht trekt met zijn mooie zuilenfront is geen tempel maar een kerk. Op het plein staan verder de nodige oude kanonnen. Leuk is het om helemaal naar boven te gaan en daar te genieten van het uitzicht over de hoofdstad van Corfu. Meer over het Oude Fort

Openingstijden: dagelijks van 08.00 – 20.00 uur
Entree: 4,- € per persoon

Het nieuwe fort ligt bij de oude haven van Kerkira en ook dit fort is interessant om te gaan bezichtigen. Het uitzicht over de stad in de richting van het oude fort is prachtig met de klokkentoren van de St. Spiridon kerk hoog boven de daken van de huizen van dit UNESCO werelderfgoed.

Kerkyra restaurants

To Dimarchio restaurant Kerkyra Corfu

Kerkyra Corfu – restaurant

Restaurants en taveernes vind je in Kerkyra meer dan genoeg. Ook in alle varianten en toeristisch getint of gericht op de lokale bevolking. Voor het stadhuis is een gezellig plein met taveernes, restaurants, kafenions en een souvlaki bar. Een tip is hier restaurant Bougainvillea voor de traditionele Griekse keuken en wat luxueuzer is restaurant Del Sole met eveneens de Griekse keuken. Ook Concoria restaurant is een tip en voor souvlaki is Pane e Souvlaki een aanrader. Geen zin om op een terras te gaan zitten? Dan is het bakkertje met lokale broodjes een prima alternatief en bovendien niet duur.

De terrasjes aan de Esplanada voor Liston zijn meer voor een drankje en een kleine snack. Gezellig is het zeker, maar je zit hier ook op de duurste lokatie van de stad. Direct achter Liston loopt parallel een straat met verschillende restaurants. De tafeltjes staan op de straat en de obers spreken vrijwel iedereen aan. In de smalle zijstraatjes vind je kleinere tavernes en diverse tentjes voor een pita gyros. Onze tips voor voor goede restaurants zijn Abakas, Marina’s taverne en Mpalagatos mezzes nabij de oude haven.

Op Faliraki en daarboven langs de zee richting de oude haven vind je ook een paar mooie terrassen van goede restaurants.