James Bond café op Corfu

3 september 2020 Bas Wanrooij

James Bond café op CorfuOp Corfu zijn in 1980 opnames geweest voor de James Bondfilm ‘For Your Eyes Only’. De twaalfde Bondfilm kwam in 1981 op het witte doek met hoofdrollen voor Roger Moore en Carole Bouquet. Filmlocaties op Corfu zijn o.a. de baai van Kalami, het dorp Pagi, de hoofdstad Kerkyra en in en rondom het casino. Mijn ouders waren destijds bij toeval op Corfu en zagen de achtervolging met de gele Citroën 2CV van dichtbij.

Corfiotische bus kreeg Spaanse bestemming

James Bond café op CorfuIn het gehucht Pagi verdient uitbater Spiros er nog steeds zijn boterham mee. Zijn James Bond café is een begrip, het hele jaar door geopend en trekt menig toerist de bergen in. Enkele luttele secondes is zijn café in beeld in de filmklassieker. Dorpelingen werden betaald om als figurant in de bus, op het terras of tussen de olijfbomen zichtbaar te zijn. Het dorpje Pagi werd voor de opnames omgetoverd tot een Spaans plaatsje, want het verhaal speelde zich in Spanje af. Zo kreeg de Griekse bus Madrid als bestemming en werden in het Grieks geschreven naamborden vertaald naar iets in het Spaans.

Roger Moore was hier 40 jaar geleden

Uitzicht Agios Georgios op CorfuTrots vertelt Spiros ons bij een filmfoto dat zijn vrouw daar in het raamkozijn staat. Ondanks dat de opnames meer dan 40 jaar geleden hebben plaatsgevonden, weet hij het zich te herinneren als de dag van gisteren.

Als de film hier destijds niet was opgenomen zou er geen toerist naar het dorp trekken. Mooi om te zien dat je door zo’n film 40 jaar later nog steeds je geld kunt verdienen. Al snel word je uitgenodigd om binnen fragmenten van de film te zien, gemaakt hier in de omgeving. De vrouw van Spiros stopt de opnames zo nu en dan voor een toelichting. Het café is een tip om te bezoeken. Al zal parkeren in Pagi een uitdaging blijven. Combineer een bezoek met een stop voor een fraai uitzicht over de baai van Agios Georgios Pagon. Thuis nog maar een keer met veel plezier naar For Your Eyes Only gekeken met focus op de opnames gemaakt op Corfu.