Als je eet volgens de basisprincipes van de Mediterrane keuken, dan heb je een heel gevarieerd dieet. Het Mediterrane dieet betekent drie dagen in de week veganistische maaltijden, twee dagen vis, één of twee dagen kip, maximaal één dag rood vlees en iedere dag biologische groenten, fruit en noten. Liefst lokaal. Koken uit de Griekse keuken is vrij gemakkelijk. Het draait om de biologische en authentieke ingrediënten van goede kwaliteit, niet (alleen) om de bereidingswijze. Een goed voorbeeld is gekookte horta met olijfolie, makkelijk te bereiden, zeer voedzaam, gezond en bovendien erg lekker. We spraken met Katerina Sakelliou uit Poros van het kookblog Katerina’s Kouzina over gezonde voeding en de Griekse keuken.
De drie basisingrediënten uit de Griekse keuken
Katerina kookt al haar hele leven. Vroeger met haar moeder, in de taveerne van haar ouders en nu heeft ze haar eigen kookblog. Het aantal authentieke Griekse recepten dat ze heeft gemaakt is eindeloos, een exacte hoeveelheid weet ze niet. Ze kookt het meeste met ingrediënten uit haar eigen regio en volgens lokale recepten, maar ook traditionele Griekse recepten elders uit het land gebruikt ze graag.
Katerina vertelt: “De drie basisingrediënten uit de Griekse keuken zijn lokale Griekse (extra vierge) olijfolie, citroen en knoflook. In tegenstelling tot wat veel Nederlandse mensen denken, eten we traditioneel gezien maar twee tot drie maal per week vlees. We eten zelfs 170 dagen per jaar veganistisch, door de invloed van de Orthodoxe kerk. De Grieken zijn vrij trouw aan deze principes. Griekse eetgewoonten gaan trouwens niet alleen over recepten en ingrediënten, het is een levenswijze. We genieten van het eten, behandelen het met respect en nemen er de tijd voor. Eten doe je niet alleen, het is een sociale aangelegenheid.”
Het Mediterrane dieet is het gezondste, natuurlijkste en smakelijkste
Op de vraag waarom authentieke Griekse recepten zo belangrijk zijn antwoord Katerina: “Het Mediterrane dieet is het gezondste, natuurlijkste en smakelijkste dat er bestaat. Hoe meer mensen bekend raken met Griekse recepten, hoe meer deze worden gebruikt. Zo krijgen onze kinderen deze nalatenschap mee.”
Al het eten wat Katerina maakt is biologisch. Ze toont respect voor de producten die ze gebruikt en behandelt ze met liefde.
De beste knoflook komt van Tripoli
Veel ingrediënten die Katerina gebruikt komen van Poros, maar niet alles. Zo zijn de groenten, vis, olijfolie, honing en het meeste fruit van hier, maar de aardappelen komen uit Tripoli op de Peloponnesos of Thives. Geiten- en schapenvlees wordt lokaal op Poros verkocht, maar rundvlees niet. De kazen komen uit verschillende regio’s in Griekenland, die ieder hun eigen specialiteit hebben.
De beste knoflook haalt ze uit Tripoli. Hun ‘knoflookman’ daar komt het persoonlijk bij haar brengen. Zijn knoflook blijft heel lang goed en smaakt geweldig. Op haar eigen olijvenboerderij produceren ze hun eigen olijfolie, citroenen, sinaasappels, mandarijnen en walnoten. In de groentetuin kweken ze onder andere aubergines, courgettes, uien en tomaten. Als ze niet genoeg hebben, halen ze meer op de boerderij van hun buren.
Historisch Griekse recept
Gedroogde pruimen met wijn, honing en yoghurt is het oudste recept dat Katerina gebruikt. Ze is altijd op zoek naar informatie over de kookcultuur van het oude Griekenland. Zo ontdekte ze dat men vroeger veel meer zoete ingrediënten in hartige gerechten gebruikte. In de moderne Griekse keuken is dat een beetje taboe. Je combineert geen wijn, honing en peper zoals in dit recept. Daarom vindt ze dit gerecht interessant en vernieuwend. Het stamt uit de tijd van Homerus en werd gebruikt in de tempels van Aphrodite. Maak zelf thuis gedroogde pruimen met wijn, honing en yoghurt. Nu geeft ze bezoekers van Griekenland.net met dit historisch Griekse recept een primeur en alvast een voorproefje.