De moderne Griekse keuken

19 augustus 2019 Bas Wanrooij

De moderne Griekse keukenWat is de moderne Griekse keuken? “The new Greek Cuisine”, zoals men dat in restaurants in Griekenland noemt, is een menukaart met traditionele recepten, bereid met lokale producten, waarbij men gebruik maakt van nieuwe technologieën met interessante ingrediënten van over de hele wereld. Het geeft ook werkelijk het Griekenland van vandaag de dag weer. Een mix van culinaire hoogstandjes met internationale “foodie” trends. We bezochten onze vrienden van restaurant The Athenian House op Santorini en proefden het (nieuwe) menu van chefkok Christoforos Peskias. Hij wordt gezien als de goeroe van de moderne Griekse keuken.

Culinaire reis door Griekenland

Moderne Griekse keuken van The Athenian House met chefkok PeskiasChef Peskias is opgegroeid in het Midden-Oosten en de Japanse en Aziatische keukens inspireren hem het meeste. Hij startte in 1992 zijn culinaire carrière in Athene. Hier maakte hij snel naam in de restaurants Γεύσεις με Oνομασία Προελεύσεως, Rock ‘n Roll en Balthazar. In 2007 en 2008 werd zijn werk in 48 The Restaurant beloond. Het restaurant wordt gezien als één van de beste van Griekenland en stond ineens in de top 100 van beste restaurants ter wereld. In 2007, 2009 en 2010 werd hij door de Griekse pers bekroond als “Chef of the year”. In zijn culinaire reis door Griekenland ontdek je de moderne Griekse keuken. Hij is tevens inspirator en leraar van chefkoks van de jongere generatie in Griekenland.

Na een carrière op de Griekse televisie en het creëren van honderden heerlijke recepten is Peskias een exclusieve boutique catering gestart. Hij reist tegenwoordig voornamelijk tussen Athene, Mykonos, Santorini en Cyprus. Voor het zomerseizoen 209 heeft hij voor The Athenian House het nieuwe menu samengesteld. Op de kaart staan onder andere de Atheense salade, tomatenballetjes in kreeftensoep, Zucchini Carpaccio en Hunkiar Begiendi.

Door naar Nederland

Moderne Griekse keuken van chefkok PeskiasHet restaurant in Imerovigli op Santorini zit elke avond vol en straalt gezelligheid uit in combinatie met casual gastronomie. De zonsondergang vanaf het terras is romantisch en wellicht net zo fraai als die in Oia.

Het concept van The Athenian House zal in de nabije toekomst worden gereproduceerd naar hoogstwaarschijnlijk andere Europese landen. Ook Nederland wordt gezien als potentiële kandidaat voor deze moderne Griekse keuken. Wij kijken er naar uit mocht het ooit zover komen!