Kreta bij drie duurzaamste vakantiebestemmingen

10 december 2014 Bas Wanrooij
Ierapetra Chrissi eiland duurzaamste vakantiebestemming Griekenland

Chrissi eiland bij Ierapetra op Kreta is duurzaam

In de Sustainable Destinations Global Top 100, die vandaag is gepubliceerd, staan vijf Griekse bestemmingen. Een nieuw gezamenlijk initiatief van Valere Tjolle (Vision for Sustainable Tourism) en Albert Salman (Green Destinations). Het antwoord op de vraag hoe groen, schoon en verantwoord je vakantiebestemming in Griekenland is. Uit een grote onafhankelijke database komen deze gegevens en worden gerangschikt op een schaal van één tot tien. Hoe hoger het getal hoe duurzamer de bestemming. Het gebied rondom de stad Ierapetra op Kreta scoort met 8,1 het beste voor Griekenland, gevolgd door het eiland Alonissos (7,7).

Kreta en Alonissos duurzaamste bestemmingen Griekenland

Ierapetra op Kreta is volgens de ‘groene’ lijst de duurzaamste vakantiebestemming van Griekenland. Het betreft hier niet alleen de zuidelijkste stad van Europa Ierapetra, maar de hele gemeente met Makrogialos het eiland Chrissi. Deze gemeente op Kreta heeft haar positie, een gedeelde derde plaats, te danken aan de QualityCoast Gold Award van 2012, de schone zee en unieke flora in het gebied. Alonissos, op een gedeelde twaalfde plaats in de top 100, heeft in 2014 een QualityCoast Gold Award gewonnen en het Alonissos Marine Park is de woonplaats van de bedreigde ‘Monachus Monachus’ monniksrobben.

Vijf Griekse vakantiebestemmingen in top 100

Alonissos duurzame vakantiebestemming

Alonissos duurzame vakantiebestemming Griekenland

Niet alleen Ierapetra en Alonissos komen in de top 100 van QualityCoast 2014 voor. Ook Athos op Chalkidiki en de Griekse eilanden Samothraki en Naxos staan in deze toonaangevende lijst van duurzame vakantiebestemmingen op respectievelijk plaats 25, 28 en 29. Samothraki wordt geroemd om zijn traditionele festivals en evenementen, die ruim 4.000 jaar historie weerspiegelen. Het eiland heeft bovendien een unieke natuur met schitterende watervallen. Naxos is één van de weinige Cycladen-eilanden met een groen hart en scoort goed op natuur, milieu en cultuur. Athos is cultureel met de monnikenrepubliek van grote waarde.

Een vakantiebestemming is nooit 100% duurzaam

Een vakantiebestemming is nooit 100% duurzaam. In de GSTR (Global Sustainable Tourism Review) wordt alleen gekeken naar de bestemming zelf. De vliegafstand van je vakantiebestemming bepaalt grotendeels de duurzaamheid van je vakantie. Griekenland is dus altijd duurzamer dan een vakantie naar een ander werelddeel. Je kunt je reis hiernaartoe natuurlijk wel duurzamer maken door de CO2 emmissie te compenseren van je vliegreis.

Op locatie draagt de keuze voor een ECO label hotel hier ook toe bij. In Griekenland kwalificeren steeds meer hotels, villa’s en appartementen zich voor een ECO label en dat betekent meer keuze voor de toerist. Nog een tip laat die plastic tasjes zoveel mogelijk in de supermarkt of souvenirwinkel liggen en gebruik je eigen tas voor boodschappen en presentjes.