Mastiek van Chios erkent door UNESCO

20 december 2014 Bas Wanrooij
Chios mastiekboom met hars

Mastiek van Chios erkent door UNESCO

UNESCO heeft het verbouwen van mastiekbomen en het bewerken van mastiek op het Griekse eiland Chios erkent. Het staat nu officieel op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Tijdens de bijeenkomst in Parijs vorige maand is hiertoe door de organisatie besloten. Voor Chios een beloning van het unieke ambachtelijke verbouwen, oogsten en bewerken van de mastiek.

De mastiek van Chios staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Op het eiland worden hiervan unieke producten gemaakt als de beroemde mastieklikeur (Masticha), kauwgum, medicijnen, maar ook huidverzorgingsproducten. In de moderne Griekse keuken wordt de mastiek ook meer en meer als ingrediënt gebruikt. In het zuiden van Chios ontdekken toeristen tijdens hun vakantie één of meer van de traditionele mastiekdorpen. Nu heeft een mastieksouvenir van Chios nog meer waarde.

De opname op de lijst van cultureel erfgoed van UNESCO is belangrijk voor Chios en Griekenland. Nu is het niet alleen officieel erkent, maar wordt het ook beter beschermd. Zo kunnen volgende generaties ook genieten van de cultuur en de authentieke mastiekproducten van Chios. De Europese Unie heeft de mastiek van het Griekse eiland al veel langer erkent als Protected Destination of Origin (PDO).