Heerlijke zoete Samos wijn

10 maart 2014 Bas Wanrooij
Samos wijn wijngaard

Druiven groeien tegen de bergen op Samos

Je hoeft niet in Samos op vakantie te zijn geweest om de zoete Samos muskaatwijn, Samos Vin Doux, te proeven. Zelfs in Nederland bij een goede slijter kun je deze dessertwijn van het Griekse eiland kopen. In Griekenland smaakt deze Samos wijn natuurlijk nog lekkerder. We spraken met Yiannis Parassiris van Samoswine over de unieke wijnen van het eiland en de populariteit hiervan ook ver buiten Griekenland.

Het geheim van Samos dessert wijn

Er is niet echt een geheim wat Samos wijn zo uniek maakt. Deze zoete wijn heeft zijn reputatie door de eeuwen heen opgebouwd. Als we toch kijken naar ingrediënten die de Samos muskaatwijn uniek kunnen maken, dan zijn dat zeker de Muscat Petit-Grain druiven. De witte muskaatsoort, waar deze wijnen van worden gemaakt, komt het best tot zijn recht op het berglandschap in de grond van het eiland Samos.

Neem daarbij de ervaring die de wijnmakers door de eeuwen heen hebben opgebouwd in het maken van deze wijnen. Ze zijn experts in het verzamelen van de druiven en deze om te zetten in goed gebalanceerde wijnen.

Vanaf half augustus begint men op Samos met oogsten

Samos druiven voor zoete Samos wijn

Voor de zoete Samos wijn

Wanneer is de beste periode om Samos wijn te maken? Voor de Samos Grand Cru, met de minste suiker, begint men al vroeg in augustus met het oogsten. De druiven voor de populaire Samos Vin Doux en de oude Samos Anthemis wijn zijn daarna aan de beurt en tot slot de zongedroogde druiven tijdens late oogst voor de Samos Nectar. De meeste druiven worden verbouwd en geoogst op het centrale gedeelte in het noorden van het Griekse eiland.

Samos dessertwijn smaakt heerlijk bij vers fruit

Er zijn vier verschillende soorten zoete wijn uit Samos. Elke wijn heeft zijn eigen karakter en dynamische smaak. Over het algemeen worden de zoete wijnen van Samos geserveerd na een maaltijd in combinatie verschillende desserts. Ze vormen bijvoorbeeld een prima combinatie met vers fruit, gedroogd fruit en gaan prima samen met kaasplankjes. De wijnen zijn een heerlijk aperitief en je kunt er bovendien fantastische cocktails mee maken.

Je kunt de wijnhuizen niet zomaar bezoeken op Samos

Druiven op Samos

Zoete muskaatdruiven op Samos

De wijnhuizen op Samos kun je niet zomaar bezoeken. Het wereldwijde succes van de wijnen zorgt ervoor dat men hier eigenlijk het hele jaar door aan het werk is. Voor een bezoek dien je vooraf een afspraak te maken. Speciaal voor de liefhebbers is het Samos wijnmuseum opgericht. Het museum is het hele jaar geopend en hier vind je informatie over de geschiedenis van de wijnen en kun je ook de wijnen proeven.

Bezoek het Samos wijnmuseum

Het Samos wijnmuseum is interessant om te bezoeken tijdens je vakantie op het Griekse eiland. Je vindt het wijnmuseum in Malagari en het is geopend sinds 2005. Bezienswaardig zijn hier de oude foto’s, de grote houten wijnvaten uit de jaren 30 en oude archieven uit de jaren 40 laten zien hoe er vroeger werd gewerkt. In de wijnproeverij kun je tenslotte alle wijnen die op Samos worden gemaakt zelf proeven. Ze maken op Samos trouwens niet alleen de zoete muskaatwijn, maar ook (droge) witte wijnen.