Hittegolven en warmterecords Griekenland juli

23 augustus 2017 Bas Wanrooij
Hittegolven en warmterecords Griekenland juli

Hittegolven en warmterecords Griekenland juli 2017

De maand juli was dit jaar een extreem warme maand voor Griekenland. In deze maand volgden twee hittegolven elkaar in korte tijd op en werden op meerdere plaatsen in het land warmterecords verbroken. Het was zelfs de warmste maand juli sinds 1880 volgens de Griekse meteorologen. Een temperatuur van 32,0 ºC overdag in de maand juli in Griekenland is normaal.

De hoogste temperatuur ooit in Griekenland gemeten is 48,0 ºC en dateert al uit het jaar 1977. Toen werd deze waarde op 10 juli gemeten in het plaatsje Elefsina in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene. In juli 2017 was het warme, soms erg warm in Griekenland en op meerdere plaatsen werden temperaturen gemeten van 45 ºC in de schaduw.

Op Kreta werd het 46 graden

Op Kreta werd in Moires bij Heraklion op 1 juli een temperatuur gemeten van 45,9 ºC in de schaduw. Het warmterecord van dit weerstation, 42,0 ºC van 17 juli 2012, werd gemakkelijk verbroken. Het warmterecord voor heel Kreta in juli blijft staan op 46,2 ºC en is gemeten in Palaiochora in het zuidwesten van het Griekse eiland.

Ook op het vasteland van Griekenland was het heet in juli. Op 1 juli werd in de stad Larissa een temperatuur gemeten van 45,5 ºC en in Nea Filadelfeia bij Athene steeg het kwik op 2 juli tot 45,4 ºC. Op de Peloponnesos sneuvelden ook meerdere warmterecords in juli. Al op de eerste dag van de maand gaf de thermometer in Sparta in de middag 44,2 ºC aan en in Argos werd een dag later 44,1 ºC gemeten in de schaduw. In Kalamata, in het zuiden van de Peloponnesos, was 2 juli de warmste dag van de maand en was het flink zweten met 43,8 ºC.