In juni op vakantie naar Griekenland

4 maart 2015 Bas Wanrooij
Juni reismaand Griekenland Corfu Kerkyra

Juni vakantie naar Griekenland – Kerkyra op Corfu

Hoe is het weer in juni in Griekenland en kun je al zwemmen in zee? Als je op vakantie wilt gaan naar Griekenland is de maand juni een goede reisperiode. Het weer in juni is (meestal) stabiel met overdag temperaturen tussen de 24 °C en 30 °C met veel zon.

Het zeewater is al aardig opgewarmd en op de meeste Griekse vakantiebestemmingen warmer dan 20 graden. In juni kun je vrijwel overal in Griekenland in zee zwemmen.

Vakantie Griekenland in juni

Als je van wandelen houdt is juni een fijne reismaand. Nog niet zo druk als in het hoogseizoen en de natuur nog mooi groen. Het eiland Kythira is bijvoorbeeld een mooie Griekse wandelbestemming. De gemiddelde temperatuur hier in juni is zowel overdag (26,2 °C) als ’s nachts (20,1 °C) aangenaam. Neem daarbij dat de kans op neerslag in juni klein is. Gemiddeld is er op 0,9 dagen die maand enige vorm van regen.

Samos is volgens de klimaatcijfers in juni een goede bestemming voor zowel een wandelvakantie als strandvakantie. Overdag wordt het gemiddeld 29,7 °C, met 50,5% is de luchtvochtigheid relatief laag en de kans op (veel) neerslag is met 1,1 dagen in die maand en 1,8 mm niet groot.

Temperatuur en records juni

Juni vakantie naar Griekenland Sitia Kreta

Juni vakantie naar Griekenland – Sitia op Kreta

De gemiddelde maximumtemperatuur op Corfu (Kerkyra) in juni is 28,2 °C, terwijl het overdag op Kefalonia (Argostoli) gemiddeld 26,6 °C wordt (bron: Hellenic National Meteorological Service). In Methoni, op de Peloponnesos, wijst de thermometer overdag in juni gemiddeld 25,5 °C aan.

Juni 2013 was een extreem warme maand in Griekenland en werden verschillende records verbroken. Op Corfu werd op 20 juni 2013 liefst 38,6 °C gemeten. Het oude record voor die maand was 37,0 °C en gemeten op 24 juni 2002 en op 20 en 29 juni 2006. Ook op Kefalonia en in Methoni werden in juni 2013 de warmterecords verbroken. Op 20 juni werd op Kefalonia 38,0 °C gemeten en in Methoni werd het op 19 juni 37,7 °C.

Op Kreta (Heraklion) is de gemiddelde temperatuur overdag 27,3 °C en koelt het ’s nachts gemiddeld af tot 19,1°C in de maand juni. Het aantal dagen met neerslag is op Kreta (Ierapetra en Sitia) met 0,8 gemiddeld ook een stuk lager in juni dan bijvoorbeeld op Corfu; 4,7 dagen met (enige) neerslag.