4x leuk vanuit Sissi op Kreta

25 augustus 2024   Bas Wanrooij

Sissi op Kreta voor vakantieSissi, ook wel als Sisi geschreven, is een gezellige kustplaats in het noorden van Kreta. Het ligt zo’n zeven kilometer ten oosten van het populaire Malia en 28 kilometer ten westen van de stad Agios Nikolaos. Het centrum met tavernes, shops en restaurants ligt grotendeels langs een soort fjord met een klein palmbos. Bij een klein strand kun je hier ook in zee zwemmen. Welke gave uitjes kun je maken en wat mag je niet missen in deze omgeving. Dit is 4x leuk vanuit Sissi op Kreta om te gaan zien en doen.

Naar Potamos beach voor een prachtig zandstrand

Potamos beach ligt op vind kilometer ten westen van Sissi. Het wordt wel gezien als het mooiste zandstrand in de wijde omgeving. En zeker in het voor- en naseizoen niet zo druk. In juni konden we hier gemakkelijk een mooi plekje vinden bijvoorbeeld, zonder dat we ‘hutje mutje’ lagen. Toen was er ruimte genoeg. Leuk is om je dagje naar het Potamos strand te combineren met wat cultuur door ook een bezoek aan het Minoïsch Paleis van Malia te brengen. Deze archeologische bezienswaardigheid ligt op slechts 500 meter afstand van Potamos.

Bezoek aan het Agios Georgios klooster in de bergen

Potamos beach op Kreta leuk om heen te gaan vanuit SissiMet de ‘happy train’ kun je bijvoorbeeld een leuke excursie maken naar het Moni Agios Georgios klooster vanuit Sissi. Dit klooster wordt ook wel het Selinari klooster genoemd, door de gelijknamige kloof die hier langs loopt, en ligt wat verscholen aan de doorgaande weg naar Agios Nikolaos.

Het fraaie Agios Georgios klooster is niet heel groot, maar zeer kleurrijk en dateert uit de 20e eeuw. In de 16e eeuw bouwde een monnik uit Rhodos hier al een kleine kapel, die nog steeds te bezichtigen is.

Olijfoliepers en boerderij van Lyrakis Family

Op drie kilometer van Sissi vind je het olijfoliebedrijf van de familie Lyrakis. De olijfgaard met olijfpers ligt aan de andere kant van de hoofdweg en is een bezoek waard. Je kunt hier de olijfgaard zien, olijfolie proeven en een kijkje nemen bij hun originele olijfpers uit 1887. Kortom een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin en bovendien kun je direct een mooi en gezond souvenir scoren. Bovendien is een bezoek aan deze olijfpers prima te combineren met een bezoek aan het eerder genoemde Agios Georgios klooster.

Naar de grot van Milatos met witte verborgen kapel

Buurdorp Milatos ligt op acht kilometer rijden van Sissi. Het traditionele dorp met haventje is leuk om wat te gaan eten of drinken. Bezienswaardig is de ‘Milatosgrot’ die wat hoger in de bergen ligt. Tips is om de flitser van je telefoon te gebruiken in de (donkere) grot van Milatos. De Ottomanen richtten hier in 1823 een bloedbad aan onder Kretenzers die zich hier in de grot verscholen hielden. Niet ver nadat je de grot hebt betreden zie je de verscholen witte kapel.