5 mooiste boogbruggen van Zagoria

27 augustus 2024   Bas Wanrooij

Kokkorou boogbrug in Zagoria EpirusZagoria, ook wel Zagorochoria of Zagori genoemd, is een UNESCO-gebied in Epirus met 46 karakteristieke bergdorpen. En niet alleen deze unieke dorpen zijn bezienswaardig, maar ook de stenen boogbruggen die vaak deel uitmaken van fraaie wandelroutes. Ze buigen zich letterlijk over riviertjes heen en de meeste dateren uit de 17e tot de 19e eeuw. In totaal zijn er meer dan 80 in Zagoria te vinden. Het woord brug in het Grieks is ‘Gefira’ en dat zie je op de naamborden soms erbij terug. We hebben de 5 mooiste boogbruggen van Zagoria voor je op een rij gezet. Stuk voor stuk interessant om te gaan bezoeken en overheen te lopen. En bovendien mooi om te zien!

Kokkorou (Kokkori) boogbrug

Wandelen over de Kokkorou brug in ZagoriaDe Kokkorou boogbrug is zonder twijfel één van de mooiste stenen boogbruggen van Epirus. Deze pittoreske Kokkori brug is 24 meter lang en 14 meter hoog en dateert uit 1750. De totale deklengte, het wandelpad over de brug, is trouwens iets meer dan 36 meter en het pad is 2,50 meter breed. Je vindt deze goedbewaarde éénboog Noutsos brug, zoals de Grieken hem ook wel noemen, pal langs de doorgaande weg van de Zagoria-dorpen Dilofo naar Kipi; dichtbij het dorpje Koukouli.

Met name in de winter en in het voorjaar staat er hier water in de Voidomatis rivier. In de zomermaanden staat dit gedeelte van de rivier vaak droog. Kokkorou is een fotogenieke brug waar je ook met (kleine) kinderen eenvoudig overheen kunt wandelen.

Plakidas brug met drie stenen bogen

Plakidas boogbrug bij Kipi in ZagoriaOp twee kilometer rijden van de Kokkorou boogbrug vind je de brug van Plakidas. Deze Kalogeriko brug, zoals hij ook wel wordt genoemd, dateert oorspronkelijk uit 1814 en is destijds gebouwd om veilig naar de Kalogerikos watermolen te kunnen lopen. Kenmerkend zijn de drie vrij lage stenen bogen van Plakidas. In totaal is deze brug 64 meter lang en 3,20 meter breed. Opvallend is dat de maten van de drie bogen van elkaar versschillen: 11,20 meter, 13,50 meter en 15,50 meter breed. Hiervan is de middelste boog met 7,60 meter de hoogste.

De naam Plakidas heeft deze brug te danken aan haar geldschieters. Vanaf het einde van de 19e eeuw zag de familie Plakidas het namelijk als hun taak om deze triple-boogbrug goed te onderhouden. Tot vandaag de dag is de vorm van de golvende brug nog steeds volgens het originele ontwerp.

Lazaridis brug in Zagoria bij Kipi

Een andere fraai bouwwerk is de stenen Lazaridis boogbrug. Deze Lazaridi-Kontodimou brug met één boog ligt bij het dorpje Kipi, dateert uit 1764 en hier stroomt de Vikos rivier onderdoor. Een andere benaming is Kontodimos brug, vernoemd naar de bouwer Tilos Kontodimos. De stenen boog is 15 meter breed en 6,50 meter hoog. En de breedte van het wandelpad over de brug is 2,40 meter. Tot 1960 stond er een watermolen aan de rechterzijde van de rivier die werd beheerd door de Kontodimos familie.

Misiou (Misios) brug bij het dorp Vitsa

Deze architectonische stenen Misiou boogbrug dien je te voet te bereiken. Vanuit Vitsa loopt een wandelpad ‘Vitsa’s steps’ hiernaartoe. Reken op een wandeling van zo’n half uur. In 1748 is deze brug gebouwd door de heer Alexios Misios uit het mooie dorp Monodendri. In 1938 is de brug grondig gerenoveerd. Net als bij de andere boogbruggen stond hier ooit een watermolen. De grote boog is 19 meter breed en de kleine ernaast 4,5 meter. In de zomer staat er geen water in de rivierbedding.

Mylos brug in Zagorochoria met drie bogen

De Mylos brug is een lagere en wat minder imposante stenen boogbrug uit 1748 in Zagoria. Deze brug ligt vlakbij het centrum van het dorp Kipi met meeste permanente inwoners van alle Zagorochoria-dorpen. Kenmerkend zijn de drie bogen van deze in totaal 50 meter lange brug. De bogen zijn respectievelijk 5,10 meter, 3,65 meter en 1,45 meter hoog. In breedte variëren ze van 3,30 meter tot 9,60 meter. De naam dankt de brug aan de watermolen, Milos in het Grieks, die je nog steeds kunt bezichtigen.