Zagorochoria is UNESCO werelderfgoed

20 september 2023 Bas Wanrooij
Zagorochoria (Zagori) op lijst werelderfgoed van UNESCO

Zagoria dorp Vitsa in Epirus

De culturele streek Zagorochoria, ook wel Zagori of Zagoria, is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit kluster van 46 traditionele, pittoreske bergdorpen ligt in het Pindos-gebergte in het district Epirus. Een gebied van zo’n 1.000 km2. Het is voor het eerst dat een streek met dorpen uit Griekenland wordt erkend als werelderfgoed door UNESCO. Alle andere Griekse inschrijvingen zijn namelijk uit het oude Griekenland of Byzantijns. De toevoeging van Zagorochoria werd door UNESCO bekendgemaakt tijdens hun 45e bijeenkomst in Riyadh.

Zagori is cultureel werelderfgoed

Zagori is voor Griekenland de 19e notering in de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Het gebied wordt gezien als een afgelegen cultureel landschap gezien van kleine traditionele dorpen met een traditionele architectuur in een uniek bergachtig gebied. Gebouwd rondom een centraal plein met een plataan. Een netwerk van stenen boogbruggen met geplaveide wandelpaden die de karakteristieke Zagoria-dorpen aan elkaar linken.

Het Zagorochoria-gebied is eenvoudig te bereiken met de auto vanuit de stad Ioannina. Al binnen een half uur ben je bij dorpen als Dilofo en Kipi die ruim 800 meter boven de zeespiegel in het groen tegen de berghellingen aan liggen. Je kunt in Zagoria niet alleen de traditionele stenen bergdorpen bezoeken, maar ook wandelen, naar de Vikos-kloof en raften of kajakken in de rivier. Wist je trouwens dat ‘Zagori’ een Slavische naam is en het letterlijk ‘het land achter de bergen’ betekent?