7 dorpen in Zagoria

12 juli 2023 Bas Wanrooij
7 mooiste Zagoria dorpen Kokkorou brug

Kokkorou brug in de streek Zagoria

Zagoria, ook wel Zagori of Zagorochoria genoemd, is een prachtige streek in Epirus op het Griekse vasteland. Het ligt in het Pindos-gebergte ten noorden van de stad Ioannina. De Zagoria-dorpen kenmerken zich door een eigen architectuur met veel steen, hout en daken van leisteen. In totaal zijn er 46 van deze traditionele dorpen, waarvan er momenteel 44 worden bewoond. In de meeste dorpen kun je overnachten in kleinschalige hotels. Bovendien is het hele Zagori-gebied is populair bij wandelaars en je kunt hier in de rivieren het hele jaar door goed raften. We hebben 7 dorpen in Zagoria voor je op een rijtje gezet om te gaan bezoeken tijdens je vakantie.

Papingo1. Papingo – dit zijn eigenlijk twee dorpen dicht bij elkaar: Mikro en Megalo Papingo. De weg stopt hier letterlijk op 52 kilometer van Ioannina. Dit is het meest toeristische gedeelte van Zagoria en Papingo wordt wel gezien als het mooiste dorp van deze traditionele streek. Populair zijn hier de zogenaamde ‘Rock Pools van Papingo’ waar je in kunt zwemmen. Vanuit Mikro Papingo loopt een populair wandelpad naar Astraka op Mount Timfy, waar je een ‘Dragon Lake’ kunt bezoeken. In Megalo Papingo vind je meerdere hotels, winkeltjes en restaurants

2. Monodendri – is een ander bergdorp in Zagoria en is vooral bekend door haar ‘stone forest’ en de fraaie uitzichtpunten op de Vikos-kloof. In Monodendri kun je op het dorpsplein prima lunchen. Leuk is om een wandeling te maken naar het Ag. Paraskevi klooster. Hiervandaan heb je namelijk een mooi uitzicht op de eerder genoemde diepe kloof. Je hebt het gevoel dat je er middenin staat. Met de auto kun je naar het Oxya uitzichtpunt rijden. Samen met Beloi zijn dit de mooiste ‘views’ op en in de Vikos-kloof.

Kipi3. Kipi – is een ander traditioneel Zagori-dorp. De ligging van Kipi is nabij twee bezienswaardige stenen boogbruggen. Het betreft hier de Kokkorou brug en de Plakida brug met drie bogen. In Kipi kun je bijvoorbeeld, na een bezoek aan deze bruggen, gaan lunchen of een mooie wandeling maken in de natuur. Tevens vind je hier meerdere (boutique) hotels. Dit dorp is een prima uitvalsbasis om de Zagoria-streek te gaan ontdekken.

4. Aristi – ligt op de route naar Papingo en is vooral populair door haar gezellige dorpsplein. In Aristi vind je bijvoorbeeld een goede traditionele taverne met een terras onder een oude plataan. Het dorpje ligt ver weg van het massatoerisme in het fraaie Pindos-gebergte. Hiervandaan starten dan ook diverse wandelroutes en er zijn enkele accommodaties te vinden in Aristi.

5. Vitsa – is één van de grootste dorpen in Zagorochoria en je passeert Vitsa op weg naar Monodendri. Hier vind je een restaurant die gespecialiseerd is in gerechten met paddestoelen en truffels. Het plaatsje ligt op 965 meter hoogte en geniet extra bekendheid door haar ‘skala’. Dit zijn oude wandelpaden, waarmee Vitsa is verbonden met andere Zagoria-dorpen. Vanuit Vitsa ben je overigens zo bij de Kokkorou en Plakida bruggen.

Dilofo6. Dilofo – is het eerste dorp in deze streek die je tegenkomt vanuit Ioannina. Je dient de doorgaande weg even te verlaten en zult merken dat het in Dilofo nog erg rustig is. Je vindt hier enkele accommodaties en een taverne. Leuk om je dag te starten als je dit gebied met een huurauto gaat ontdekken.

7. Tsepelovo – is een wat afgelegen dorp. Het ligt namelijk dichtbij de Vradeto steps. Dit heeft van bovenaf iets weg van de Chinese Muur en is een geplaveid, zigzaggend wandelpad de vallei in. Ook in Tsepelovo kun je trouwens overnachten en er zijn genoeg mogelijkheden voor een traditionele Griekse lunch of om iets te gaan drinken.