5 tips voor Ioannina in Epirus

27 juli 2024   Bas Wanrooij

Ioannina Griekse stad aan het meerBen of ga je op vakantie naar de stad Ioannina in Epirus? Dan we hebben we praktische en leuke tips voor je. Wat denk je van een wandeling langs het meer en door de gezellige binnenstad bijvoorbeeld. Een geweldig boutique hotel in het kastro van Ioannina, met de boot naar het eiland zonder naam en een bezoek aan één van de mooiste druipsteengrotten van Griekenland. Dit zijn 5 handige tips voor Ioannina in Epirus Griekenland.

Met de boot over het meer van Ioannina naar het eilandje

Ioannina oude binnenstad in EpirusNet buiten het ‘kastro’ vertrekken veerboten naar het grootst bewoonde eiland ter wereld zonder naam. Het meer van Ioannina, ook wel Pamvotismeer genoemd, is bijna 20 km2 groot. Van 08:00 tot 24:00 uur varen de boten meerdere keren per uur van en naar het eiland. Kaartjes koop je voor een paar euro bij de kiosk. Op het eiland is een bezoek aan het Ali Pasha museum een tip. Op de terrasjes aan het meer kun je wat drinken of bijvoorbeeld lunchen. Een uur op het eiland is genoeg om alles te zien en doen.

Door de fraaie Perama-grot met een gids

De Perama-grot liggen net buiten Ioannina aan de noordkant van het meer op zo’n vijf kilometer van het centrum. Per toeval is deze ontdekt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt er alleen met een gids 1.100 meter doorheen lopen. Prachtige stalactieten en stalagmieten zie je tijdens een rondleiding van zo’n 45 minuten. Het is de grootste grot in zijn soort van Europa en dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00 uur.

Wandeling langs het meer en door het ‘kastro’ van Ioannina

Ioannina Chevalier caféMaak een wandeling over de promenade langs het meer lekker in de schaduw van de bomen. Combineer dit met een wandeltochtje door het fraaie oude ‘kastro’ van Ioannina. Onderweg loop je langs meerdere poorten om deze oude stadswijk in te kunnen gaan. Erg leuk is Chevalier café met haar fraaie planten voor een drankje op het gezellige terras. De minaret van de Aslan Pasja moskee zie je vanaf diverse plekken er bovenuit steken. Vanaf het park het je mooi uitzicht hierop.Vergeet de Akropolis van Ioannina niet en het zilversmid-museum.

Shoppen in Ioannina

Ook kun je goed shoppen in Ioannina. Zo zijn er internationale winkels van ketens als Zara, Benetton en Berschka, maar juist ook kleine lokale boutique shops. Voor een cocktail zijn de terrassen aan het meer bij Mavili gezellig. Hierachter vind je talloze eettentjes en gezellige kafénions en hippe bars. Vooral ’s avonds leeft het hier en leuk om heen te gaan als je een dagje hebt geshopt in Ioannina.

Verblijf in Naiades boutique hotel met beste ontbijt

Naiades boutique hotel in IoanninaZelden hebben we ergens zo’n uitgebreid en goed ontbijt gehad als bij Naiades Boutique Hotel in Ioannina. De ligging is ook nog eens perfect in het ‘kastro’ op een steenworp afstand van de gezellige terrassen en winkels van het centrum van de Griekse stad. Neem daarbij de prachtig ingerichte kamers, de prettige prijs en het heerlijke bed. Naiades Hotel is een absolute tip voor als je een paar dagen in Ioannina wilt verblijven. Vraag of ze een tijdelijke parkeervergunning voor je kunnen regelen, zodat je huurauto hier in het centrum van Ioannina kan staan.