7 grootste Griekse eilanden

30 november 2013 Bas Wanrooij
Haven van Sitia op Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland

Wat is het grootste Griekse eiland? Dat antwoord weten de meesten wel, maar welke eilanden van Griekenland volgen daarna. We hebben de zeven grootste Griekse eilanden op een rijtje gezet, maar groot betekent niet automatisch bekend en meest bezocht.

De Griekse eilanden hebben allemaal een eigen karakter en zo heeft iedereen wel zijn eigen favoriet. Gezamenlijk, en uiteraard met het vasteland van Griekenland, zorgen ze voor een geweldige plek om je vakantie door te brengen.

Op de twee grootste eilanden heb je echt een auto nodig om alles te ontdekken. Eigenlijk zijn ze te groot om geheel te bezichtigen in één vakantie. Van de overige eilanden kun je in één vakantie van twee weken wel een goed totaalbeeld krijgen. Al zul je soms best een eindje moeten rijden voor een bezienswaardigheid, een pittoresk dorpje of een schitterende baai.

Griekenland vakantie stranden balos beach kreta1. Kreta – is verreweg het grootste eiland van Griekenland. Liefst 8.336 km2 is het totale oppervlakte en je kunt het ook niet in één vakantie te ontdekken. Daarom heeft Kreta drie internationale vliegvelden: Chania in het westen, Heraklion centraal en Sitia in het oosten. Trouwens Kreta is ook de populairste Griekse vakantiebestemming van Nederlanders en Belgen.

Evia eilandje met kerk2. Evia – is goede tweede met een oppervlakte van 3.900 km2. Het eiland is nog niet ontdekt door het massatoerisme en heeft ook geen eigen luchthaven. Om het eiland te bereiken kun je aanvliegen op Volos (Pilion) of op Athene. Het noorden van Evia is heel groen, geliefd voor een weekendje weg bij Atheners en ontdek de archeologische site van Eretria.

Lesbos vakantie het versteende woud3. Lesbos – is met 1.630 km2 oppervlakte het derde eiland van Griekenland in grootte. Een geliefd vakantie-adres met een eigen vliegveld. De steden Mytilini en Molyvos trekken de aandacht op Lesbos met hun oude forten en wat te denken van het unieke ‘versteende woud’. Met wat geluk zie je de flamingo’s in het voor- of najaar in de zoutpannen van Kalloni.

Rhodos vakantie Lindos uitzicht akropolis4. Rhodos – staat met 1.400 km2 oppervlakte op de vierde plaats van grootste Griekse eilanden. De Middeleeuwse stad in de hoofdstad Rhodos-stad is een absolute trekpleister. Zo mag je hier ook de akropolis van Lindos niet missen en het oude stadje Lindos zelf. Uiteraard een eigen luchthaven en Rhodos staat al jarenlang in de top drie van favoriete Griekse vakantie-eilanden.

Chios vakantie strand5. Chios – heeft een oppervlakte van 842 km2 en sluit daarmee de top vijf van de grootste eilanden van Griekenland. In het zuiden van Chios zijn de unieke mastiekdorpen als Mesta en Pyrgi toeristische trekpleisters. Maar ook Chios-stad, het oude Anavatos en een wandeling door de Kambos mag je niet missen. Trouwens heerlijk die Masticha mastieklikeur van het eiland.

Assos op Kefalonia6. Kefalonia – is met 781 km2 het grootste Ionische eiland. Een groene parel met de luchthaven bij de hoofdstad Argostoli. Proef de Robola wijn van Kefalonia en ken je het prachtige Mirtos beach? Tot rust komen aan het haventje van het pittoreske Fiskardo of Assos met een glas wijn en zeezicht. Vaar met een bootje over het blauwe Melissani meer.

Achilles beeld bij Achilleion7. Corfu – heeft een oppervlakte van 593 km2 en is na Kefalonia het tweede Ionische eiland in de top zeven van grootste Griekse eilanden. Corfu heeft een eigen luchthaven met daarbij de kortste vliegtijd vanuit Nederland en België van alle Griekse vakantiebestemmingen. Bezoek de hoofdstad Kerkyra wat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoederenlijst staat.

Zeg eens eerlijk wist jij dat deze zeven Griekse eilanden de grootste zijn? En wist je ook de juiste volgorde?