7 Griekse eilanden kleiner dan 50 km2

27 december 2021 Bas Wanrooij

7 Griekse eilanden kleiner dan 50 km2Ben je op zoek naar een klein Grieks eiland waar je naartoe op vakantie kunt? We hebben 7 Griekse eilanden voor je op een rijtje gezet met een oppervlakte van minder dan 50 km2. Natuurlijk worden ze wel bewoond en zijn er de nodige toeristische voorzieningen. Eentje heeft zelfs een eigen internationale luchthaven en een andere ligt behoorlijk afgelegen van de rest van Griekenland. Hierbij 7 bewoonde Griekse eilanden kleiner dan 50 km2 van groot naar klein.

1. Skiathos – heeft een oppervlakte van 49,9 km2 en een eigen internationale luchthaven. Ook vanuit Nederland wordt er in de zomermaanden rechtstreeks gevlogen op Skiathos. De landingsbaan wordt ook wel vergeleken met St-Maarten. Dit omdat je heel dichtbij kunt komen en vliegtuigen echt heel laag overkomen tijdens het landen. Skiathos-stad is gezellig met een eigen wandelboulevard. Het is een vakantiebestemming met alle moderne voorzieningen. Op het Sporaden-eiland vind je veel fraaie en georganiseerde stranden.

Kleine Griekse eilanden Nisyros2. Nisyros – heeft een oppervlakte van 42,0 km2 en geen eigen vliegveld. Nisyros ligt dichtbij het populaire Griekse eiland Kos en is daarmee prima te combineren. Dit compacte vulkaaneiland wordt veel bezocht als dagexcursie vanuit Kos, maar je kunt hier ook overnachten. Bijvoorbeeld in het havenplaatsje Mandraki.

3. Patmos – is het eiland van de Apocalyps en noteert een grootte van 34,5 km2. Patmos is een bijzonder Grieks eiland en heeft geen eigen luchthaven. Je kunt het Noord-Egeïsche eiland bereiken met een dagtocht vanaf Samos of met de veerboot uit Kos. Naast de Grot van de Apocalyps is het klooster van de heilige Johannes natuurlijk bezienswaardig.

4. Poros – heeft een oppervlakte van 33,0 km2 en geen eigen vliegveld. Poros ligt dichtbij de Peloponnesos en is onderdeel van de Argo-Saronische eilanden. Het hoofdstadje Poros-stad heeft gezellige wandelboulevard met veel bars en (goede) restaurants. Askeli is een vakantiebestemming met een georganiseerd zandstrand.

5. Folegandros – heeft een oppervlakte van 32,2 km2 en geen eigen luchthaven. Je kunt Folegandros via Santorini bereiken en dan met een veerdienst naar dit Cycladen-eiland. Chora is het spierwitte hoofdstadje van Folegandros en een prima vakantiebestemming. Leuk om Folegandros te combineren tijdens één vakantie met andere eilanden: eilandhoppen.

Paxos is Grieks eiland en kleiner dan 50km26. Paxos – heeft een oppervlakte van 19,0 km2 en geen eigen luchthaven. Het Ionische eiland Paxos ligt tussen Corfu en Lefkas in en kun je ook vanuit Parga goed bereiken. Gaios is een gezellig stadje met kleine boulevard en pittoresk het havenplaatsje Lakka. Mooi zijn zeker ook de stranden op het naburige eiland Anti-Paxos.

7. Kastellorizo – is met slechts 9,0 km2 een klein Grieks eiland en ligt erg afgelegen. Kastellorizo is onderdeel van de Dodekanesos en heeft wel een eigen vliegveld. Er is één stadje en dat is fraai en gemoedelijk. Het eilandje ligt op een steenworp afstand van de Turkse kust.