Welke Griekse eilanden hebben een eigen vliegveld

23 juni 2022 Bas Wanrooij

Welke eilanden van Griekenland hebben eigen vliegveldNiet elk land heeft zoveel vliegvelden als Griekenland. Vanuit Nederland wordt er van mei tot en met oktober 2022 gevlogen op liefst 18 verschillende Griekse luchthavens. Hiervan liggen er vijf op het vasteland en 13 op de Griekse eilanden. Op het Griekse vasteland zijn dit: Athene, Thessaloniki, Preveza, Kalamata en Kavala. De luchthavens voor de eilanden Lefkas (Preveza) en Thassos (Kavala) liggen dus op het vasteland. Welke Griekse eilanden hebben wel een eigen vliegveld?

28 Griekse eilanden hebben eigen vliegveld

In totaal zijn er 28 Griekse eilanden die een nationale of internationale luchthaven hebben. Alleen Kreta heeft drie verschillende luchthavens: Chania, Heraklion en Sitia. Heraklion is het drukste vliegveld van alle Griekse eilanden en het op één na drukste vliegveld van heel Griekenland. Deze luchthaven wordt in 2025 overigens gesloten. Kastelli Airport wordt dan operationeel en vervangt die van Heraklion.

Vanuit Nederland wordt deze zomer dus rechtstreeks, soms als een zogenaamde driehoeksvlucht, gevlogen op 13 verschillende vliegvelden op de Griekse eilanden. Het zijn: Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Chania, Heraklion, Karpathos, Rhodos, Kos, Santorini, Mykonos, Samos, Lesbos en Skiathos. Voorheen werd ook weleens gevlogen op Chios, Kythira, Sitia, Skyros en Limnos.

Via Athene met een binnenlandse vlucht naar de eilanden

Deze 28 Griekse eilanden hebben vliegverbindingen met andere eilanden en/of de steden Athene en Thessaloniki. Kun je niet (rechtstreeks) vliegen vanuit Nederland, dan is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld eerst naar Athene te gaan en daar over te stappen op een binnenlandse vlucht. Zo kun je dan niet alleen naar de eerder genoemde 13 Griekse eilanden, maar ook naar Sitia, Skyros, Astypalea, Kalymnos, Kasos, Leros, Paros, Naxos , Milos, Syros, Kythira, Limnos, Chios, Kastelorizo en Ikaria. Dat is het voordeel van zoveel Griekse eilanden met een eigen vliegveld. En kun je dus vrij snel toch naar je favoriete Griekse eiland reizen.