10 kleine Griekse eilanden

25 april 2020 Bas Wanrooij

10 kleine Griekse eilanden voor vakantie na de lockdownZoek je een Griekse eiland met weinig inwoners, waar je ook na de lockdown geen massatoerisme zult aantreffen? Weg van de massa op mooie niet toeristische Griekse eilanden waar je echt kunt genieten van het Griekse leven. We hebben 10 kleine Griekse eilanden voor je op een rij gezet. Ze hebben een oppervlakte van minder dan 50 km2 en minder dan 1.500 permanente inwoners. Ook zijn er mogelijkheden om te overnachten in hotels, studio’s en appartementen, zijn er restaurants en tavernes en kun je er met de veerboot komen.

Agistri – is onderdeel van de Saronische eilanden en ligt op een uur varen vanuit de haven van Pireaus. Het eilandje is 13 km2 groot en heeft 1.000 permanente inwoners. In de kleine kustplaatsen op Agistri vind je tavernes en kiezelstrandjes. De naaldbomen groeien tot aan de kust en het groen vormt een mooi contrast met het turquoise zeewater.

10 kleine Griekse eilanden FolegandrosFolegandros – ligt op 45 minuten varen van het populaire Santorini. Het oppervlakte van het Griekse Folegandros is 32 km2 en je vindt hier 750 eilandbewoners. Een eiland met een typisch Cycladische architectuur en de ligging van het hoofdstadje Chora is langs hoge steile rotsen uniek.

Fourni – ligt dichtbij Samos op 45 minuten varen vanuit de haven van Karlovasi. Hier heeft de tijd stil gestaan. Dit Griekse eiland Fourni is 45 km2 groot en heeft 1.300 permanente inwoners. Toeristen passeren het pirateneiland Fourni op hun tocht van Samos naar Ikaria met de ferries, maar een verblijf hier wordt weinig gedaan.

Gavdos – is het zuidelijkste Europese eiland en ligt onder Kreta in de Libische Zee. Vanuit Paleochora en Chora Sfakion vertrekken veerboten naar Gavdos. Dit eiland heeft een oppervlakte van 32 km2 en slechts 160 permanente bewoners. Kamperen kan hier goed en Gavdos heeft prachtige nog ongerepte stranden.

10 kleine Griekse eilanden na de lockdown koufounisiHalki – ligt dichtbij het bekende eiland Rhodos en de overtocht met de veerboot duurt ongeveer anderhalf uur. Halki, ook wel Chalki genoemd, heeft een oppervlakte van 28 km2 met 330 vaste inwoners. De kleurrijke huizen van het kustplaatstje Nimborio zijn traditioneel en de relaxte levensstijl van de bevolking is overal voelbaar.

Kimolos – is een klein Cycladen-eiland en ligt dichtbij Milos. Met 900 vaste inwoners op een oppervlakte van 37 km2 is het kleine eiland Kimolos ook dunbevolkt. Chorio is het bekendste dorp op het zogenaamde krijteiland. Prasa beach is schitterend en ligt afgelegen.

Koufounisi – is eveneens een Cycladen-eiland en ligt tussen Naxos en Amorgos in. Koufounisi heeft prachtige stranden en is met 6 km2 het kleinste eiland in onze top10. Er wonen zo’n 400 mensen op het eilandje. Veel meer dan relaxen en genieten van zon, zee en strand kun je hier niet doen.

10 kleine Griekse eilanden FourniLipsi – is een klein Grieks eiland tussen Leros en Patmos. Ook hier vind je mooie stranden en alles is vooral relaxt. Lipsi is 16 km2 groot en er wonen 750 voornamelijk Grieken. Over het eiland kun je wandelen van gehucht naar gehucht en van baai naar baai.

Nisyros – is een vulkanisch eilandje nabij het populaire eiland Kos. Vanaf Kefalos of Kos-stad vertrekken veerboten en al snel ben je op het eilandje. Qua oppervlakte is Nisyros 50 km2 groot en er wonen rondom de krater bijna 1.000 mensen. Interessant zijn de wandelingen in en rondom de slapende vulkaan.

Othoni – is het noordelijkste Griekse eiland en behoort tot de Diapontische eilanden. Othoni ligt ten noordwesten van Corfu en heeft een oppervlakte van 19 km2. Er wonen 400 mensen voornamelijk in het havenplaatsje. Bij heel helder weer kun je vanaf de hoogste bergtop de kust van Italië zien liggen.