Athos cruise

22 september 2014 Bas Wanrooij
Agios Panteleimonas of Russische klooster Athos cruise

Agios Panteleimonas (Russische) klooster op Athos

Als je in of in de buurt van Ouranoupouli op vakantie bent aan de oostkust van Chalkidiki kunnen zowel vrouwen als mannen een Athos cruise maken. Dagelijks van 1 april tot en met 31 oktober varen de schepen van Athos Sea Cruises vanaf de pier in Ouranoupouli langs de kloosters aan de westkust van Mount Athos.

Dezelfde pier, waarvandaan de boten vol mannen vertrekken naar de haven van Dafni, met een visum voor Athos.

Twee Athos cruises per dag

Om 10.30 uur vaart het schip de Captain Fotis richting Athos en om 13.30 uur het schip Ioanna. Deze middagcruise vaart alleen van 15 mei tot en met 15 oktober. De cruise gaat in ongeveer drie uur langs acht kloosters en de haven Dafni van Mount Athos. Met daarbij de kans op het zien van dolfijnen voor de boeg van het schip. Vanuit Ormos Panagias vaart er, niet op vrijdag en zaterdag, een houten piratenschip naar Ouranoupouli. Hier stap je dan over op de Athos middagcruise.

Kaartjes kun je op veel plaatsen kopen

Athos cruise Ouranoupoli toren

Ouranoupoli toren bij vertrek Athos cruise

De prijs voor een boottochtje van drie uur is best aan de prijs. Volwassenen betalen 20 euro per persoon, kinderen van 7 tot en met 12 jaar mogen mee voor de helft en zijn je kinderen nog geen zeven jaar oud dan mogen ze gratis mee aan boord. Kaartjes kun je kopen in de meeste hotels, bij reisbureaus en bij het kantoor van Athos Sea Cruises in Ouranoupouli.

Aan boord kun je eten en drinken kopen in het café of kleine restaurant, maar je bent uiteraard vrij om zelf iets mee aan boord te nemen.

Athos cruise minder geschikt voor kleine kinderen

Als je kiest voor de cruise van 10.30 uur en je wilt zitten op het bovenste terras in de zon, dan is het aan te raden om iets eerder de boot op te gaan. Deze plekjes zijn als eerste vergeven en geven je het beste uitzicht op de kustlijn en de kloosters. Voor kinderen is er geen apart gedeelte en de boten zijn meestal goed gevuld met toeristen uit verschillende landen. De Athos cruises zijn minder geschikt voor kleine kinderen en bedenk dat drie uur varen op een volle boot best lang is voor ze.

Langs acht Athos kloosters

Athos cruise Osiou Grigoriou klooster

Osiou Grigoriou klooster op Mount Athos

Je vaart met de cruises langs acht verschillende Athos kloosters. De boot moet 500 meter uit de kust  de monnikenrepubliek blijven, maar op sommige plaatsen lijkt het een stuk dichterbij.

Tijdens de excursie zie je achtereenvolgens de kloosters Dochieariou, Xenophontos, Agio Panteleimonos, Xiropotamou, Simonas Petras, Osiou Grigoriou, Lionyssiou en Agiou Pavlou. Bij de laatste kloosters heb je ook goed zicht op de piek van Mount Athos van maar liefst 2.033 meter hoogte.