Ouranoupolis

Ouranoupolis, of Ouranoupoli, wordt ook wel de poort naar het religieuze Mount Athos genoemd. Het is het laatste dorp wat je vindt voor je naar Mount Athos kunt afreizen en ligt op 139 kilometer van Thessaloniki en 64 kilometer van Polygyros. Ouranoupolis ligt aan zee en je vindt hier veel hotels, kamers en appartementen. Accommodaties om in te verblijven tijdens je vakantie zijn hier voldoende te vinden en gemakkelijk te boeken. De grotere hotels liggen een paar kilometers uit het centrum, richting Tripiti, en vrouwen en kinderen verblijven hier als de mannen naar Athos gaan. Tegenwoordig is het een prima vakantiebestemming met fraaie stranden en een gezellige boulevard.

Ouranoupolis is de laatste stop voor het religieuze Mount Athos

Niet vreemd dat het Orthodox Pasen in Ouranoupolis een zeer speciale happening is. Mocht je in deze periode in Ouranoupoli zijn tijdens je reis dan mag je dit zeker niet missen. In het centrum vind je voldoende restaurants, bars, tavernes, pensions en winkels. De vrouwen en kinderen kunnen met een boot een excursie maken langs de kust van het religieuze Mount Athos en van afstand de kloosters bekijken.

Ouranoupolis kreeg pas in 1946 deze naam en heette hiervoor als de bezienswaardige toren in dit gebied Prosforion. Het strand is bij de resorts en hotels zeer goed georganiseerd met strandbedden, parasols. ’s Avonds verruilen sommige hotels de strandbedden voor tafeltjes en stoelen en kun je hier dineren of genieten van een glas wijn.

Chalkidiki foto album

Ouranoupolis tips

Panteleimon klooster Athos

Mount Athos Panteleimon klooster

Een tip als je geen visum hebt voor Mount Athos of als je hier niet mag komen is om een bootexcursie te maken rondom het religieuze schiereiland. Op Agio Oros, de bedevaartplaats, wonnen meer dan 2.000 monniken verdeeld over 32 verschillende kloosters, waarvan 20 Byzantijnse. Het trekt elk jaar ongeveer 1.000.000 toeristen uit binnen- en buitenland en wordt ook wel de wieg van het Orthodoxe geloof genoemd.

De cruiseschepen van Kapitein Fotis & Anna en Athos Sea Cruises varen dagelijks om 10.30 en 13.30 uur uit. De totale cruise, bootexcursie, duurt ongeveer drie uur en op de boten spreekt de gids de meeste talen wel. Om zelf Agio Oros te bezoeken heb je een visum nodig en deze moet je ruimschoots van te voren aanvragen. Slechts 110 gelukkigen, 100 Grieken en 10 buitenlanders, mogen het bedevaartsoord per dag betreden. De boot naar de haven van Dafni vaart dagelijks om 09.45 vanuit de haven van Ouranoupolis en komt om 12.00 uur aan.

Een andere tip tijdens je vakantie in Ouranoupoli is om met een bootje naar de Drenia eilanden te varen. Georganiseerd gaan er vanaf meerderde locaties meerdere keren per dag bootjes naar deze exotische eilanden met schitterende stranden. Voor slechts vijf euro per persoon kun je meevaren.

Meer Griekenland aanbiedingen


Ouranoupolis bezienswaardigheden

Bezienswaardig in Ouranoupolis is natuurlijk de Prosforios (Prosforion) toren aan de kust. Je herkent hem al van grote afstand en steekt hoog boven de andere gebouwen uit. Het is een Byzantijnse toren gebouwd in 1344 en de hoogste toren van Chalkidiki. ’s Avonds is een deel van de toren verlicht.

Op de grens met Mount Athos vind je het Zygos klooster en wordt ook wel het Frankische kasteel genoemd. Het dateert uit de negende eeuw. Huur een bootje en vaar naar de Drenia eilanden voor de kust. Ongeveer drie kilometer uit de kust vind je deze kleine onbewoonde eilandengroep. Het grootste eiland wordt ook wel “Ezelseiland” genoemd en je vindt hier mooie stranden en fraaie rotspartijen.

Ouranoupolis stranden

Stranden zijn er genoeg te vinden in Ouranoupoli en de directe omgeving. Eigenlijk loop rondom het stadje het georganiseerde strand van de vakantiebestemming. Hier en daar wat breder en overal is het strand bedekt met witte of lichtgeel zand. Niet het hele fijne zand, maar iets korrelig en het zeewater is kraakhelder. Richting Tripiti vind je langs de kust, meestal voor de hotels, nog meer mooie zandstranden. Hier staat weinig wind en de zeebodem loop vrij geleidelijk af. De stranden zijn georganiseerd me taveernes, terrasjes en strandstoelen met parasols.