Rakomelo uit Amorgos

12 juli 2019 Bas Wanrooij

Rakomelo uit AmorgosHet eiland Amorgos ligt in de Egeïsche Zee en behoort tot de Cycladen-archipel. In 1987 zijn hier filmopnames gemaakt voor de  film Le Grand Bleu (The Big Blue). Mede hierdoor bezoeken Fransen het Griekse eiland graag voor een vakantie. Amorgos heeft geen eigen vliegveld en ligt niet in de drukke vaarroutes van de veerboten. Via Naxos of Santorini zijn er mogelijkheden om vrij snel op het eiland terecht te komen. We bezochten de distilleerderij van Amorgion bij het havenplaatsje Katapola.

Rakomelo drink je warm in de winter

Bij Rakomelo denk je direct aan Kreta. De naam en het drankje komen echter uit Amorgos. Vroeger kreeg men op het eiland een drankje van raki, honing en kruiden als je last had van je keel. Zeker in de bergen bij het hoofdstadje Chora waait het eigenlijk altijd. Het lokale recept inspireerde en men startte in 2001 patenteerde men als trademark de naam Rakomelo. In 2003 werd gestart met het bedrijf Amorgion en de productie van Rakomelo voor het grotere publiek.

Wijn uit AmorgosRakomelo wordt gemaakt van gedistilleerde druivenschillen, honing en acht soorten kruiden die op Amorgos groeien. In de wintermaanden serveren de eilandbewoners het drankje warm en in de zomer vaak koud.

Inmiddels heeft het bedrijf ook andere dranken op de markt gebracht. Zo zijn er Mekila, Fragosikomelo, Melikraton en Rodomelo bijgekomen. Deze laatstgenoemde drank is nieuw in het assortiment en wordt gemaakt van raki met granaatappelsap en honing.

Wijn uit Amorgos

Op Amorgos wordt net als op veel andere Griekse eilanden wijn geproduceerd. Zeven verschillende organische rode en witte wijnen produceert Amorgion. Waaronder drie droge witte labels: Authenticos, Kikladitikos en Savvatiano, een retsina, twee rode varianten en een oranje wijn. De eigentijdse en in het oog springende Chrysafenios oranje wijn is gemaakt van het Assyrtiko druivenras. 

Je kunt de Rakomelo en de wijnen proeven in de distilleerderij op twee kilometer van Katapola op Amorgos. Dagelijks is het geopend voor publiek van 11.00 tot 21.00 uur. Een tip als je op Amorgos op vakantie bent.