Honing, wijn, dolmades en bier uit Chalkidiki

18 juni 2023 Bas Wanrooij
Wijn, bier, honing en dolmades uit Chalkidiki

Wijnen van Agrovision op Chalkidiki

Als je op vakantie gaat naar Chalkidiki krijg je van ons de tip om vooral ook lokale producten te proeven. Zo koop je honing uit Arnea an Nikiti rechtstreeks bij de imker, kun je het bier van Seven Seals proeven in hun micro-brouwerij, een wijnhuis bezoeken als Ktima Agrovision en op Marianna’s Farm genieten van de beste organische dolmades. Met een fly-drive Chalkidiki kun je deze bezoeken het handigste inplannen.

Honing uit Arnea en Nikiti

Honing van de imker op Chalkidiki

Imkers verkopen hun honing op Chalkidiki

Arnea is een bergdorp in Chalkidiki en ligt in een groene omgeving. Een gebied waar veel pijnboomhoning wordt geproduceerd. Deze ‘pefko’ honing, zoals de Grieken het noemen, is van zeer hoge kwaliteit en kun je in het dorp bij de winkel van de imker kopen. Deze vind je aan het pleintje met gezellige terrassen. En voor nog geen tientje koop je hier een pot van een kilo. Wel even vragen of ze het goed voor je verpakken om mee te nemen in je koffer. Lekker voor thuis in je Griekse yoghurt als ontbijt.

Ligt Arnea niet op je route of zit je hier te ver vandaan met je hotel of appartement? Dan is het stadje Nikiti in het noorden van Sithonia een alternatieve plaats om honing te proeven en in te slaan. Hier staan de stalletjes van imkers langs de weg en koop je ook je honing rechtstreeks bij de bron.

Seven Seals brouwerij en wijnhuis Agrovision in Ierissos

Seven Seals bieren uit Chalkidiki

Seven Seals brouwerij in Ierissos

Meer naar het oosten vind je de micro-brouwerij van Seven Seals. Je vindt Seven Seals langs de doorgaande weg in Ierissos aan de voet van Mount Athos. Ze brouwen hier 100% handmatig sinds 18 april 2021 inmiddels vijf verschillende bieren. Hun bedrijfsnaam is afgeleid van het boek St. John over de Apocalypse. Proef hun IPA, witbier, lager, pale ale en oatmeal stout. Gemaakkt met passie en je proeft de kwaliteit. Tevens zijn deze bieren verkrijgbaar bij diverse beach bars in Chalkidiki.

Dichtbij de brouwerij van Seven Seals ligt het wijnhuis Ktima Agrovision. Een bezoek aan deze winery kun je overigens prima combineren met een verblijf op het eiland Ammouliani. Vandaar waarschijnlijk ook het label ‘Ammouliani’ van Agrovision voor een witte en rosé wijn. In 2011 is dit wijnhuis opgericht en het heeft een wijngaard van 6,4 hectare. Je kunt Agrovision dagelijks bezoeken en niet alleen hun Ammouliani label proeven, maar ook de ’20’ wijnen en de rode ‘Ieris Oinos’.

Marianna’s vineleaves

Marianna's Vineleaves Chalkidiki dolmades

Verse dolmades van Marianna’s vineleaves

Sinds 1994 maakt men bij Marianna’s vineleaves in Neo Gonia organische dolmades. Eerlijk gezegd hebben we nog nooit eerder zulke zachte en smaakvolle dolmades geproefd. Leuk is dat je hier een rondleiding kunt krijgen en dan krijg je o.a. te horen dat ze écht alles van de druivenranken gebruiken. Ze gooien bij Marianna’s vineleaves niks weg: alles heeft een functie. Denk bijvoorbeeld aan de takken die worden gebruikt voor het vervaardigen van tassen en manden. In het bijbehorende winkeltje kun je niet alleen alles proeven, maar is er ook de mogelijkheid om wat souvenirs aan te schaffen.