Ook in de winter naar Griekenland

25 november 2013 Bas Wanrooij
Skiën in Parnassos Griekenland

Wintersporten in Griekenland

De GNTO (Greek National Tourism Organization) zet zich meer en meer in om van Griekenland een vakantiebestemming voor het hele jaar te maken. Ook kun je in de winter naar Griekenland op vakantie. Nu is het vakantieland vooral bekend voor de zwoele zomers en een deel van het voor- en najaar. De meeste Griekse bestemmingen zijn vanaf mei tot en met oktober te bezoeken voor een reis. Het wordt tijd dat meerdere eilanden en streken op het vasteland laten zien wat ze in de koudere maanden te bieden hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je heel goed kunt wintersporten in Griekenland?

Wintersport in Griekenland

Niet ver van Athene ligt op de bergtoppen in de wintermaanden sneeuw. Meestal gaan de skipistes en resorts hier in december open. Parnassos is een populaire skibestemming voor Atheners in de winter. Als je geluk hebt kun je in maart of april bovenop de berg nog skiën en zit je een uur later aan zee in een t-shirt te genieten van een biertje in de zon. En dit is in die periode eerder regelmaat dan uitzondering. Om te skiën zijn er nog meer gebieden op het vasteland zoals bijvoorbeeld in Epirus bij het bergdorp Metsovo.

Winter op de Griekse eilanden

Rocketwar met Pasen in Vrondados

Rocketwar op Chios bij paasviering

Ook verschillende Griekse eilanden hebben mogelijkheden om als winterbestemming te worden bezocht. Rhodos heeft bijvoorbeeld jaarlijks gemiddeld de meeste uren zon. Hier kan het eind oktober nog aangenaam 25 graden zijn overdag. Ook in februari zijn deze temperaturen op het eiland niet uitzonderlijk.

Chios en Evia hebben ook mogelijkheden voor toeristen in de winter. De mastiekdorpen en de oude cultuur van Chios stad zijn het hele jaar door aantrekkelijk. Het eiland haalt elk jaar het wereldnieuws tijdens de viering van het Orthodox Pasen. De “rocketwar”, een vuurwerkspektakel tussen twee kerken in Vrondados, is uniek en een ware show voor de inwoners en bezoekers. Evia heeft een schitterende natuur en is eenvoudig te bereiken vanaf Athene.

Het reizen naar Griekenland in de winter is niet zo eenvoudig als in de zomer. De chartervluchten vanuit Nederland en België stoppen eind oktober en starten pas weer in april. Beste is dus om te vliegen naar Athene en verder te reizen met een binnenlandse vlucht.