Regionale Griekse luchthavens sterke groei passagiers

16 augustus 2022 Bas Wanrooij

Regionale Griekse luchthavens sterke groei passagiersIn 2017, ruim vijf jaar geleden, tekende het Duitse Fraport een overeenkomst om 14 regionale Griekse luchthavens te moderniseren. De meeste van deze vliegvelden hebben inmiddels al een flinke metamorfose ondergaan. Het zijn de airports van Aktion, Chania, Corfu, Kavala, Kefalonia, Kos, Mytilini, Mykonos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Thessaloniki en Zakynthos. Van januari tot en met juli 2019 kwamen op deze Griekse luchthavens een recordaantal toeristen aan. Nu in de eerste zeven maanden van 2022 is dit record geëvenaard en laten deze regionale Griekse luchthavens een sterke groei in passagiers zien ten opzichte van vorig jaar.

Thessaloniki en Rhodos drukste Griekse Fraport-luchthavens

De twee drukste vliegvelden van Griekenland, Athene en Heraklion, ontbreken overigens in dit lijstje van Fraport. Thessaloniki mag zich in de eerste zeven maanden van 2022 met 3,14 miljoen passagiers de drukste Griekse luchthaven van Fraport noemen, gevolgd door Rhodos met 3,02 miljoen, Corfu met 1,93 miljoen en Chania met 1,74 miljoen passagiers. Dit zijn inkomende en uitgaande reizigers bij elkaar opgeteld van zowel nationale als internationale vluchten (bron: Fraport Greece).

Santorini heeft veel binnenlandse vluchten

Opvallend is dat Santorini als relatief klein vliegveld het op één na meeste binnenlandse passagiers heeft afgehandeld dit jaar. Dit betreft op Thira, zoals de Grieken het eiland noemen, 39,5% van alle inkomende en uitgaande passagiers. In totaal, binnenlandse en internationale vluchten bij elkaar opgeteld, verwerkte deze airport tot en met juli liefst 1,43 miljoen toeristen. Bijvoorbeeld al meer dan de luchthaven op het populaire eiland Kos (1,39 miljoen). Kavala is de rustigste luchthaven van deze regionale groep van veertien. Dit vliegveld wordt voornamelijk aangevlogen voor het groene eiland Thassos.

In juli was Rhodos airport met IATA-luchthavencode RHO overigens verreweg het drukste, gevolgd door die van Corfu, Thessaloniki, Chania en Kos. Dit is de top vijf van regionale Griekse luchthavens met een sterke groei aan passagiers in deze zomermaand in 2022.