Thessaloniki in trek voor stedentrips

17 februari 2015 Bas Wanrooij
Thessaloniki stedentrip het kasteel

Thessaloniki stedentrip – het historische kasteel

De stad Thessaloniki in het noorden van Griekenland heeft in 2014 meer toeristen mogen verwelkomen. Het aantal hotelovernachtingen steeg met ruim 16% in 2014 ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal werden er vorig jaar meer dan twee miljoen hotelovernachtingen geboekt in Thessaloniki.

Iets meer dan de helft hiervan waren Grieken. Ook meer Nederlanders en Belgen verbleven vorig jaar in de tweede stad van Griekenland.

Rechtstreekse vluchten Thessaloniki vanaf Nederland en België

Transavia startte haar lijndienst dit jaar al in februari en Ryanair vliegt het hele jaar door vanaf Weeze en Brussel Charleroi op Thessaloniki. De luchthaven wordt ook gebruikt voor zonvakanties naar Chalkidiki of een fly-drive naar Kavala en het eiland Thassos. Vanaf Brussel Zaventem start JetairFly op 1 mei voor het eerst met twee wekelijkse vluchten op Thessaloniki.

Thessaloniki stedentrips  de oude agora

Thessaloniki stedentrips – de oude agora

Toeristen maken het meeste trips naar Chalkidiki als ze in Thessaloniki zijn. De graftomben van Vergina staan op de tweede plaats, gevolgd door de kloosters van Meteora en Mount Olympus.

De voornaamste redenen voor een stedentrip naar Thessaloniki het karakter van de stad, de geschiedenis van de stad, de gastronomie van de stad en de streek enorm te shoppen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Thessaloniki Hotels Association.

Thessaloniki goedkoop voor een stedentrip

Thessaloniki is een voordelige bestemming voor een stedentrip. De gemiddelde prijs voor een hotelkamer per nacht lag in 2014 op € 42 en dat is een stuk lager dan andere Europese steden als Düsseldorf, Manchester en Salzburg. Hier schommelde de gemiddelde hotelkamerprijs in 2014 tussen de € 67 en € 76 per nacht. Ook het levensonderhoud is goedkoop in Thessaloniki, mede door het grote aantal studenten dat hier studeert aan Griekse universiteiten.

Meer Nederlanders en Belgen naar Thessaloniki

Thessaaloniki stedentrips romantisch zonsondergang

Thessaloniki stedentrips – zonsondergang aan de kade

Mede door de lijndiensten rechstreeks vanaf Schiphol zijn er vorig jaar ook meer Nederlanders naar Thessaloniki geweest voor stedentrip, een combinatie met Chalkidiki of andere gebieden op het vasteland van Griekenland. Nederlanders boekten vorig jaar 4.025 hotelovernachtingen in de Griekse stad (+30%) en Belgen boekten er maar liefst 13.169 (+86%) (bron: Thessaloniki Hotels Association).

Na de meer dan een miljoen hotelovernachtingen van Grieken zelf boekten vorig jaar o.a. Cyprioten (107.000), Turken (75.000), Russen (72.000) en Amerikanen (67.000) nachten in hotels in de op één na grootste stad van Griekenland.