Combineer Chalkidiki met Thessaloniki

15 januari 2014 Bas Wanrooij
Kavourotrypes beach op Chalkidiki

Kavourotrypes beach op Chalkidiki

Chalkidiki is een vakantiebestemming in het noorden van Griekenland en wordt vanaf april prima bereikbaar vanuit Nederland. Ryanair vloog al rechtstreeks vanaf Weeze en Brussel Charleroi en Transavia start met een lijndienst drie keer per week op de internationale luchthaven van Thessaloniki. In slechts twee en een half uur ben je vanaf Schiphol in Thessaloniki met het vliegtuig en van hieruit heb je mogelijkheden genoeg om een stedentrip te combineren met een zonvakantie in Chalkidiki. We spraken op De Vakantiebeurs met Grigoris Tassios, president van Halkidiki Tourism Organization en Giorgos Ioannis, Local Governor of Halkidiki over de mogelijkheden van deze Griekse vakantiebestemming.

Drie dagen Thessaloniki en vijf dagen Chalkidiki

Zoek je de ideale combinatie van een stedentrip met een strand- en cultuurvakantie? Combineer dan Chalkidiki met Thessaloniki voor een vakantie. Ideaal is het om een verblijf van drie dagen in Thesssaloniki te combineren met vijf dagen op Chalkidiki. Met een huurauto kun je, vanuit de tweede stad van Griekenland, eenvoudig het schiereiland gaan ontdekken.

Porto Carros vakantiebestemming op Chalkidiki

Porto Carros op Chalkidiki

Als je aan de oostkust wilt starten dan kun je via de nationale snelweg A2 vanuit Thessaloniki hiernaartoe. Neem de afslag Asprovalta Vrasna en je kunt via Stavros afdalen naar Ierissos en verder richting het religieuze Mount Athos. Maak onderweg een stop bij de traditionele en oude stad Stagira; een echte bezienswaardigheid.

Door de bergen kun je ook vanuit Thessaloniki naar de drie vingers van Chalkidiki, Kassandra, Sithonia en Athos, rijden. Richting Moudania aan de westkust kom je langs de grotten van Petralona. Hier hebben ze botten gevonden van de eerste mensen. Een mooie route door de bergen brengt je via Galatista naar de hoofdstad Polygyros. Verder naar het zuiden kun je kiezen om naar Kassandra, met drukke vakantiebestemmingen en uitgaansmogelijkheden, of naar Sithonia, de familievakantiebestemming, door te rijden.

Ontdek Chalkidiki

Vanuit Igoumenitsa ben je over de nieuwe snelweg in drie uur in Chalkidiki. Ook vanuit de stad Alaxandropouli in het noordoosten van Griekenland, bij de Turkse grens, ben je in drie uur rijden via dezelfde snelweg in Chalkidiki. Vanaf de luchthaven van Thessaloniki is het ongeveer 30 minuten rijden. Het Griekse schiereiland heeft 46.000 hotelbedden en 40.000 slaapplaatsen in appartementen. De kustlijn is 500 kilometer met de mooiste stranden en daar in de buurt 30 campings. Wist je dat Chalkidiki na Rhodos de meeste Blue Flag Beaches heeft van Griekenland?

Chalkidiki heeft 100.000 vaste inwoners en in de bergen kun je op de mountainbike via 17 routes de natuur ontdekken. In de zomer zijn er lokaal veel festivals met muziek, theater en natuurlijk veel eten. De traditionele festivals zijn er bijvoorbeeld in Siviri (Kassandra), Sani (Kassandra) en Nea Moudania (Kassandra).

Vijf mooiste stranden van Chalkidiki

Kakoudia beach op Chalkidiki

Kakoudia beach op Chalkidiki

Chalkidiki heeft veel mooie stranden en baaitjes. Populaire vakantiebestemmingen zijn Moudania, Athytos, Kassandria, Skioni, Porto Carras en Nikiti. De vijf mooiste stranden zijn Kavourotrypes beach (Sithonia), Possidi (Kassandra), Amouliani eiland (Athos), Kakoudia beach (Athos) en Ai. Giannis (Sithonia). Maar je vindt veel meer mooie stranden op Chalkidiki als Vourvourou beach en de Diaporos eilanden. De mooiste zonsondergang zie je vanaf Parthenonas op Sithonia

Het toeristische seizoen is op Chalkidiki 160 dagen van eind april, na het Orthodox Pasen, tot en met eind oktober. De beste reistijd is tussen half juni en half juli. Voor natuurliefhebbers is mei een fantastische maand om Chalkidiki te ontdekken met fraaie wandelingen in de bergen tussen het groen.