Athene en Thessaloniki veel meer toeristen

23 november 2023 Bas Wanrooij
Athene en Thessaloniki meer toeristen in 2023

Zappeion in Athene

De twee grootste steden van Griekenland, Athene en Thessaloniki, hebben in de eerste negen maanden van 2023 véél meer passagiers mogen ontvangen op hun internationale luchthavens. In totaal steeg het aantal internationale aankomsten op alle Griekse luchthavens met maar liefst 11,6% tot in totaal 20,9 miljoen in deze periode. Het vliegveld van hoofdstad Athene (ATH) kreeg zelfs 29,5% meer reizigers en Thessaloniki (SKG) 20,9% te verwerken (Bron: INSETE Intelligence). Thessaloniki passeert hiermee Corfu (CFU) als op de drie na drukste luchthaven van Griekenland. Athene blijft nog altijd het grootste en drukste Griekse vliegveld.

Toeristen blijven niet in Athene en Thessaloniki

De luchthavens van Athene en Thessaloniki worden het hele jaar door vanuit Nederland aangevlogen. Men vliegt hier niet alleen voor een stedentrip naartoe, maar gebruikt deze vliegvelden juist ook als hup om verder door te reizen. Vanaf Thessaloniki ben je zo in Chalkidiki bijvoorbeeld, maar ook voor Pilion en de Olympische Rivièra (Pieria) vlieg je het beste op SKG-airport. Vanaf ATH-airport ben je zo in de havens van Piraeus en Rafina om met een veerdienst naar één van de vele Griekse eilanden te reizen. En met de auto kun je bijvoorbeeld naar Evia, Delphi of het noorden van de Peloponnesos gaan.

Lesbos, Thassos en Zakynthos eilanden met grootste groei

Lesbos is helemaal terug van weggeweest en ontving van april tot en met september liefst 15,7% meer toeristen op de luchthaven van Mytilini (MJT). Ook Thassos, via de luchthaven van Kavala (KVA), was een stuk populairder voor vliegvakanties ten opzichte van vorig jaar. In totaal kwamen er 20,7% meer vakantiegangers naar Thassos tot en met september. Het Ionische eiland Zakynthos (ZTH) zit al jaren in de lift en van april tot en met september kwamen er maar liefst 80.000 meer toeristen (+9,4%) ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Mykonos, Santorini en Kalamata minder populair

Mykonos (JMK -5,6%), Santorini (JTR -9,0%) en Kalamata (KLX -15,9%) ontvingen in tegenstelling tot de andere internationale airports in Griekenland minder vluchten. En vooral ook minder volle vliegtuigen dan vorig jaar. Araxos Airport (GPA) ligt in het noordwesten van de Peloponnesos en kreeg opvallend genoeg 37,6% meer toeristen. Alleen op Athene, Thessaloniki, Heraklion en Chania wordt het hele jaar door vanuit het buitenland gevlogen. De andere Griekse vliegvelden krijgen enkel binnenlandse vluchten in de wintermaanden. Wist je trouwens dat in de maand juli de meeste toeristen per vliegtuig in Griekenland aankomen? Eigenlijk altijd net wat meer dan in de andere zomervakantiemaand augustus.