Metaxa

Metaxa is een unieke blend van wijndistillaten, Griekse druiven gerijpt op kleine eikenhouten vaten, gerijpte muskaatdruiven, verschillende Griekse kruiden en de passievolle Griekse levenslust. Inmiddels wordt “the original Greek spirit” al meer dan 130 jaar gedronken en genieten het merk en de labels een wereldwijde bekendheid. De unieke Griekse drank vind je terug in de top 50 van wereldwijde sterke dranken en is de nummer één in duty free shops op de Griekse luchthavens. Wist je dat er wereldwijd elke minuut van 1.000 drankjes met deze Griekse cognac wordt genoten?

Metaxa, the original and most famous Greek spirit in the world.

Metaxa is modern, toegankelijk en heeft een volle intense smaak van het Griekse leven. De geschiedenis gaat terug naar 1888 toen wijnboer Spyros Metaxa rijke druiven distilleerde, blende met gerijpte muskaatdruiven en aanvulde met een geheim recept van kruiden en rozenblaadjes. Na acht jaar experimenteren was hij pas tevreden met het eindresultaat. Het unieke productieproces is tot op de dag van vandaag nog steeds hetzelfde als toen het in 1888 door Spyros gecreëerd werd. De muskaatdruiven van het Griekse eiland Samos spelen een belangrijke rol bij de samenstelling en smaak van de verschillende Metaxa-soorten.

Inmiddels is het niet meer weg te denken uit de Griekse restaurants in Nederland en België en uit vrijwel alle restaurants, slijterijen en supermarkten in Griekenland. Je kunt vaak kiezen uit verschillende soorten als de 5 sterren, 7 sterren, 12 sterren en Grande Fine. Voor de liefhebbers is er de Private Reserve en de exclusieve AEN. Deze laatste is speciaal voor het 120 jarig bestaan van het merk gemaakt in een oplage van 1888 flessen gevuld met Metaxa, zoals deze voor het eerst werd gemaakt afkomstig uit het eerste eikenhouten vat.

De fabriek van Metaxa staat in Kifissia bij de hoofdstad Athene. Hier wordt nog altijd de gehele wereldwijde productie gedaan van deze Griekse brandy. In de zomer van 2015 is een variant met honing op de markt verschenen. Deze honey shot is alleen verkrijgbaar in Griekenland. De fles is gelijk aan de 5 sterren brandy. Op de Griekse luchthavens is een speciale honingvariant verkrijgbaar in een fles als die van de zeven sterren Griekse cognac.

Begin 2018 is Metaxa 12 ster op de Nederlandse markt gekomen. Tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht in januari is deze variant officieel geïntroduceerd op de stand van Griekenland.net. De slogan van het merk anno 2018 is “Don’t drink it, explore it”.

De content op deze pagina is alleen bestemd voor personen van 18 jaar of ouder en dient niet doorgestuurd te worden naar of op andere andere wijze beschikbaar gesteld worden aan personen die jonger zijn dan 18 jaar.

Metaxa 5 sterren

Metaxa 5 sterren flesHet assortiment van de Griekse producent kent meerdere soorten met verschillende namen en allemaal in een eigen fles en verpakking. De Metaxa 5 sterren is wereldwijd de meest gedronken variant en het hart van de familie. Uitgevoerd in een mooie, lange, slanke herkenbare fles. De vorm van de 5 ster fles is gebaseerd op Griekse pilaren die de warmte van de zon uitstralen.

De 5 ster heeft jaren op eikenhouten vat gerijpt en is herkenbaar aan een zacht karakter, een fruitige smaak en een donkere honinggeur. Het alcoholpercentage is 38% en de fles heeft een inhoud van 70 cl. Voor het maken van cocktails is deze telg de ideale partner. In Nederland en België kun je Metaxa 5 sterren (online) kopen bij de betere slijterij. De (indicatieve) verkooprijs is € 16,49 per fles en kun je hier online bestellen.

Metaxa 7 sterren

Metaxa 7 sterren fles

Metaxa 7 sterren is recent in een nieuw jasje gestoken en is een zeer elegant lid van de familie. Het ontwerp van de fles is gebaseerd op een authentieke Griekse vaas “Amphorae”, die in de rijke Griekse historie gebruikt werd als wijnfles. Bovendien is de Metaxa 7 ster verpakt in een fraaie kartonnen doos. Een mooi geschenk of souvenir voor thuis.

De 7 ster heeft jaren op eiken houten vat gerijpt in de kelders van Kifissia en is uniek door zijn ouden gouden kleur en volle rozijnachtige, zoete smaak. Het alcoholpercentage is 40% en iets hoger dan de vijf ster. Een gevolg van het twee jaar langer rusten van deze brandyvariant in de houten vaten. De fles heeft eveneens 70 cl inhoud. In Nederland en België kun je Metaxa 7 sterren (online) kopen bij de betere slijterij. De (indicatieve) verkoopprijs is € 21,99 per fles en kun je hier online bestellen.

Metaxa 12 sterren

Metaxa 12 sterren fles

Metaxa 12 sterren is in 2018 op de Nederlandse markt gekomen in een stoer jasje. Op de wang van de fles is de handtekening van Spiros Metaxa te zien en de gouden opdruk van het Metaxa logo op de voorzijde straalt kwaliteit uit. Bovendien is de Metaxa 12 ster verpakt in een fraaie geschenkverpakking. Een mooi geschenk of als souvenir voor thuis.

De 12 ster heeft jaren op eiken houten vat gerijpt in de kelders van Kifissia en is uniek door zijn donkere kleur. De smaak is complex met subtiele aromatische tinten van eiken hout, sinaasappelschil en kruiden. Het alcoholpercentage is 40% en gelijk aan de zeven ster. De fles heeft eveneens 70 cl inhoud. In Nederland en België kun je Metaxa 12 sterren (online) kopen bij de betere slijterij. De (indicatieve) verkoopprijs is € 39,95 per fles.

Metaxa Grande Fine

Metaxa Grande Fine fles

Metaxa Grande Fine is een zeer oud en gerespecteerd lid van de familie. De onderscheidende keramische fles is versierd met historische Griekse decoraties van het eiland Rhodos. De fles op zich is al een kunstwerk.

De Grande Fine heeft jaren op vat gelegen in de kelders van de fabriek bij Athene. De zijdezachte smaak heeft een hint van vanille en een aroma met houttonen. De kleur van deze bijzondere brandy is amberbruin. Net als de andere twee soorten heeft ook deze fles een inhoud van 70 cl. Het alcoholpercentage is, net als de zeven sterren, ongeveer 40%. In Nederland en België kun je Metaxa Grande Fine (online) kopen bij de betere slijterij. De (indicatieve) verkoopprijs is € 48,50 per fles.

Metaxa soorten

Metaxa andere soorten en cocktailsIn Griekenland zijn er meerdere Metaxa soorten te verkrijgen. Zo heel af en toe kom je in een supermarkt nog een drie sterren variant tegen. De goedkopere brandy en alleen in Griekenland te verkrijgen en gelimiteerd. De 12 sterren is de opvolger van de Private Reserve. De AEN is een exclusief product en zul je maar heel beperkt tegenkomen. Hier hangt ook een prijskaartje aan van bijna twee duizend euro per fles.

Maak thuis Metaxa cocktails met recepten uit Griekenland gemaakt door barmannen en ambassadeurs van het Griekse merk.