Proeven: 7 lekkere Griekse drankjes

7 mei 2024 Bas Wanrooij

Lekkere drankjes uit GriekenlandIn Griekenland drinkt men hele andere alcoholische drankjes dan wij in Nederland. Soms traditiegetrouw om bijvoorbeeld iets te vieren, uit gewoonte of simpelweg omdat de Grieken deze dranken lekker vinden. Na je avondmaal krijg je in een taverna vaak een drankje van het huis aangeboden. Tsipouro of rakí is goed voor spijsvertering, vertelt de lokale uitbater je er graag bij. Niet ongewoon in Griekenland is het als deze vriendelijke eigenaar een drankje met je meedoet. Dit zijn 7 lekkere Griekse drankjes om te proeven op het terras in Griekenland.

Rakí, tsipouro of tsikoudia

Dit is het populairste drankje voor na de maaltijd in Griekenland. Rakí of tsikoudia wordt dit distillaat van druivenpulp op Kreta genoemd. Algemeen in Griekenland noemt men het graag tsipouro en op Rhodos en andere eilanden van de Dodekanesos heet het souma. Het alcoholpercentage van deze Griekse drankjes is hoog met 40 tot 45% en het wordt dan ook gedronken in kleine hoeveelheden als een shotje.

Rakomelo is eigenlijk rakí aangevuld met honing en soms met wat kruiden. Een traditioneel drankje uit Kreta wat meer in de wintermaanden wordt gedronken. Ook elders in Griekenland als bijvoorbeeld op Amorgos en het vasteland wordt het aangeboden. Zowel warm als koud wordt rakomelo geserveerd. Het heeft een alcoholpercentage van gemiddeld 25%.

Voor op het terras met ijsblokjes: masticha

Masticha met tonic als Grieks drankjeMasticha (mastiha) is een Griekse likeur afkomstig van het eiland Chios. Hier wordt mastiek van de inheemse struiken gebruikt voor het vervaardigen van deze lekkere, iets wat zoete, Griekse drank. Je kunt het niet alleen in Griekenland proeven, maar ook in Nederland in bijvoorbeeld Griekse restaurants. Populaire masticha zit in de fraaie fles van het hippe merk Skinos, die het goed doet in de taxfree shops op de Griekse luchthavens.

Ouzo is de nationale drank van Griekenland

Ouzo is zonder twijfel het bekendste drankje van Griekenland en heeft een kenmerkende anijssmaak. Het alcoholpercentage is met 40% hoog te noemen en het wordt graag puur en bijvoorbeeld met ijs gedronken op een terras. Met ijs kleurt de ouzo wit en verandert het drankje van transparant naar ondoorzichtig. Aan de smaak verandert er echter niks. Ook ouzo drinken de Grieken graag als digestief na een tafel vol mezzedes.

Onbekend maar superlekker: tentura

Tentura, of tentoura, is een traditionele kaneellikeur uit Patras op de Peloponnesos. Heerlijk bij een koffietje of na een zware maaltijd. Relatief misschien nog onbekend, maar het Griekse drankje is ó zo lekker. Niet alleen puur, maar ook is tentura populair om te mixen in zomerse cocktails. Proeven dus ergens in een Griekse bar of tijdens de zonsondergang op een terrasje aan zee.

Koum Quat is een Griekse likeur uit Corfu

Lekkere Griekse cocktailKum Quat is een likeur die al decennia lang op Corfu wordt gemaakt van deze kleine citrusvruchten. Een frisse en zoete likeur die je regelmatig aangeboden krijgt na een maaltijd in een Cortiotische eetgelegenheid.

Ook in Nederland is deze Griekse likeur verkrijgbaar bij webshops. Gezien de oranjekleur van het drankje past het prima om te toosten op Koningsdag.

Metaxa: de Griekse cognac

Metaxa is net als ouzo een klassieker in de lijst van Griekse dranken. De distilleerderij van het meer dan 125 jaar oude merk staat in de buitenwijk Kifisia van Athene. Deze brandy is verkrijgbaar in bijna alle horecagelegenheden in Griekenland en in véél verschillende varianten. Van een cocktail met 5-sterren Metaxa tot een 12-ster on the rocks. Metaxa moet je echt proeven als je in Griekenland bent.

Retsina is een traditionele witte hars-wijn uit Griekenland

Retsina is een droge, fruitige witte wijn waar hars aan is toegevoegd. Een traditionele Griekse drank die in de oudheid werd voorgeschreven als geneesmiddel. Oorspronkelijk komt retsina uit Macedonië op het vasteland van Griekenland. Deze witte wijn is een waar begrip in Griekenland, voordelig en dan ook overal wel verkrijgbaar.