Fietsen en wandelen op Kos

26 juli 2021 Bas Wanrooij

Fietsen en wandelen op KosKos wordt ook wel het fietseiland van Griekenland. Fietsen op Kos is dan ook een activiteit die door veel toeristen wordt gedaan tijdens een vakantie. Ook wandelen op Kos kan goed en vanuit de stad en in de bergen zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Je kunt te voet of fietsend Kos-stad en in de omgeving van alles ontdekken. Fietsen en wandelen op Kos kan voor zowel jong als oud en voor zowel sport als recreatie tijdens je reis.

Op de fiets door Kos-stad

Kos-stad, de hoofdstad van het eiland, ligt in een vlakke omgeving en heeft een eigen fietspadennet. Deze fietspaden lopen langs en dwars door de stad en het is dan ook een tip om een fiets te huren tijdens je vakantie. Oer Hollands jezelf verplaatsen op een tweewieler om te gaan winkelen, een terrasje te pakken of naar het strand van Lambi of Tigaki. Locals gebruiken de fiets ook meer en meer om zich te verplaatsen. Kijk dan ook niet gek op als er een (vol) fietsenrek naast een bar of restaurant is terug te vinden.

Fietsen en wandelen door Kos-stadIn de stad leiden de fietspaden je langs alle archeologische bezienswaardigheden, maar ook langs het Eleftherias plein met de agora. Een leuke fietsroute loopt van Lambi naar Agios Fokas en heeft een lengte van zo’n 11 kilometer. Je passeert o.a. de haven van Kos-stad, de jachthaven en de stranden van Psalidi. Maak onderweg een stop bij één van de vele terrasjes aan zee of bij Special voor een heerlijk vers en ambachtelijk ijsje.

Fietsen op Kos

Buiten de stad kun je nog steeds fietsen op Kos. Het vlakke noorden van het eiland biedt genoeg fietsmogelijkheden. Je mist hier echter de fietspaden. Let hier goed op het motorverkeer, aangezien er ook op lokale wegen soms hard wordt gereden. In de bergen bij de dorpen Zia en Asfendiou zijn mountainbike parcours te vinden. Van steile hellingen tot geasfalteerde gedeeltes tegen de hellingen van de berg Dikeos. Jaarlijks in oktober is er een heuse mountainbike wedstrijd in de bergen van Kos en met Nederlandse deelnemers.

Wandelen op Kos

Wandelen op Kos bij KefalosWandelen op Kos kun je ook prima in de hoofdstad en de omgeving hier. In de stad langs de haven loopt de kilometerslange gezellige wandelpromenade. Bij Plaka is een mooi wandelgebied door het naaldbomenbos en ook het schiereiland Kefalos heeft wandelmogelijkheden. Wil je meer klimmen, dan kun je vanuit Zia richting de top van de berg Dikeos wandelen. Een wandelroute zul je veelal zelf moeten uitstippelen, maar gezien het overzichtelijke landschap op Kos, is dat geen enkel probleem. Neem voldoende drinkwater mee, draag goed schoeisel en een hoed of pet tegen de felle zon zijn enkele tips voor je wandelingen op dit Griekse eiland.

Fietsen en wandelen op Kos zijn dus activiteiten die je zelf en gemakkelijk kunt uitvoeren tijdens je reis. Een duurzame en alternatieve manier om het Griekse eiland Kos te ontdekken. Bovendien zie je onderweg meer dan met een huurauto of met een scooter en is het gezond.