Kaimaktsalan ski resort

Het Kaimaktsalan ski resort, ook wel Voras ski resort genoemd, is het hoogste skigebied in Griekenland. Het ligt dichtbij de grens van FYROM (Voormalige Republiek van Joegoslavië Macedonië) met de hoogste lift tot 2.480 meter boven de zeespiegel. Op 2.528 meter hoogte, het hoogste punt, staat een kapelletje. Het laagste punt van het ski gebied ligt op 2.030 meter. Op 2.090 meter is het skicenter met faciliteiten gelegen.

Kaimaktsalan skicenter is het hoogstgelegen skigebied van Griekenland

Kaimaktsalan Voras ski resort is geopend van december tot en met begin april. Het is een beetje afhankelijk van het weer en de hoeveelheid sneeuw die er op de berg is gevallen. De maanden januari en februari zijn sneeuwzeker. In totaal zijn er 10 verschillende pistes verdeeld over een lengte van 14,5 kilometer. Vijf verschillende skiliften brengen je van de ene naar de andere skipiste, waarvan één stoeltjeslift.

Skiën in Kaimaktsalan is relatief goedkoop. Voor zo’n € 15,- heb je al een dagkaart. Ook voor kinderen zijn er pistes en natuurlijk zijn er mogelijkheden om in een skiklasje te leren skiën. Snowboarders zijn ook welkom. Het Voras skigebied wordt ook wel het Mykonos van Griekenland in de winter genoemd.

Je kunt vliegen naar Thessaloniki en van hieruit met een huurauto naar het ski resort van Kaimaktsalan rijden. De afstand bedraagt zo’n 145 kilometer en reken op zo’n twee uur reistijd. De weg naar de top wordt zoveel mogelijk schoongehouden, maar sneeuwkettingen zijn geen overbodige luxe.

foto album Kaimaktsalan

Kaimaktsalan ski resort vakantiebestemmingen

Er zijn geen accommodaties bij het ski center. Hiervoor is het raadzaam om een hotelkamer te boeken in het nabij gelegen dorp (Palios) Agios Athanasios op 1.400 meter hoogte. Het dorp ligt op een kwartier rijden van het Kaimaktsalan wintersportgebied en heeft genoeg faciliteiten voor toeristen. Andere optie is om terug te rijden naar Thessaloniki, Loutraki of Edessa.

Kaimaktsalan ski resort tips

Kaimaktsalan ski center Griekenland de pistes en sneeuw

Kaimaktsalan ski center – piste met sneeuw

Een tip voor Kaimaktsalan ski center is niet alleen om te gaan skiën of snowboarden, maar ook om een wandeling te maken. De asfaltweg gaat nog een stukje verder langs het skicenter en je komt uit bij de aprés skibar, die iets hoger gelegen is. Hier een terras met ligstoelen in de zon en een fijne plek voor een warme kop koffie of thee. Aan de andere kant van deze skibar stroomt een beekje en heb je fraai uitzicht op de bergen, een chalet en natuurlijk de sneeuw.

Voordat je wilt gaat wintersporten in Voras is het een tip om de actuele weersomstandigheden goed te bekijken. Bij een zuiden wind kunnen de temperaturen snel oplopen en dat zorgt voor een mindere kwaliteit van de sneeuw en mogelijk (veel) neerslag. Februari is de reismaand waarin je het meeste kans hebt op goede sneeuw. Dat er dan sneeuw ligt is eigenlijk 100% zeker.

Kaimaktsalan ski resort bezienswaardigheden

Skiën op de pistes van Kaimaktsalan in Griekenland

Kaimaktsalan ski center – skiën en ski school

Bij het ski center op 2.050 meter hoogte vertrekken ook sneeuwvoertuigen naar het kapelletje van de profeet Elias (Ilias) op 2.524 meter hoogte. Met ongeveer 15 personen ga je in de “snowcat” de steile besneeuwde hellingen op naar boven.

Na zo’n 20 minuten bereik je de top en heb je bij helder weer een werkelijk schitterend uitzicht over de bergtoppen, het skigebied en een groot meer. Je kunt de kapel ook in en de gids vertelt je het verhaal van dit kerkje. En eigenlijk staat de kapel niet meer op Grieks grondgebied, maar ben je net de grens over van FYROM.

Een retourtje naar de top met de snowcat kost 20 euro per persoon. Maar zoals al geschreven is het bij helder weer echt een must om te doen. Boven op de berg heb je een kwartier de tijd om foto’s te maken en in de kapel te kijken, voor je weer in het voertuig naar het skicenter van Kaimaktsalan terugkeert.