Oude agora Athene

De oude agora Athene ligt onderaan de Akropolis in het centrum van de hoofdstad van Griekenland. Het is een behoorlijk gebied, waar je verschillende ruïnes en archeologische bezienswaardigheden kunt bezoeken. Alle stemgerechtigden van vroeger moesten er namelijk tegelijkertijd op kunnen staan. Hoogtepunten zijn de Stoa van Attalus met zijn fraaie zuilen en de tempel van Thission (Temple of Hephaistos). Het was vroeger de verzamelplaats voor de inwoners van de stad met de belangrijkste gebouwen aangrenzend.

Het is heerlijk slenteren door de oude agora van Athene

De oude agora in Athene kun je eenvoudig met de metro of de bus bereiken. De metrostations Thission en Monastiraki op de groene lijn liggen dichtbij deze bezienswaardigheid. Op deze plek kwam trouwens de democratie tot uitvoer. In het verleden kwam men hier samen om over belangrijke beslissingen te praten en te stemmen.

Centraal was vroeger een groot plein en de gebouwen waren in een cirkel hieromheen gebouwd. Zoals het gebouw waar de munten werden geslagen, gebouwen waar recht in gesproken werd en gebouwen waar staatslieden hun strategie voor oorlogsvoering bespraken. Wandel over het terrein van de oude agora en probeer je in te beelden hoe het er hier vroeger aan toe ging.

foto album

Oude agora Athene tips

De oude agora Athene is dagelijks geopend en je kunt beter een ticket kopen voor de Akropolis. Dan mag je namelijk ook de oude agora betreden en hoef je hier niet apart een entreekaartje te kopen.

De beste reistijd om de oude agora te bezoeken is net zoals voor de andere archeologische bezienswaardigheden in Athene begin mei. Het is dan nog rustig met toeristen, de lucht is schoon en helder en bovendien is het nog niet zo heet. Een tip om in deze periode naar Athene te reizen.

Openingstijden: 1 april t/m 31 oktober dagelijks 08.00 tot 20.00 uur, winter 08.00 tot 17.00 uur
Entree: 6,- € per volwassene
Combiticket: 30,- € per volwassene met o.a. de Akropolis

Meer Griekenland aanbiedingen


Oude agora Athene bezienswaardigheden

Prachtig om te zien is de Stoa van Attalos. Dit is een 116 meter lange zuilengalerij die uit een tweetal verdiepingen bestaat. Het lijkt alsof er éénenveertig winkels in de stoa waren, éénentwintig op elke verdieping.  Koning Pergamon Attalos III zou dit gebouw destijds aan Athene en haar inwoners geschonken hebben. Van 1953 tot 1956 is het gebouw geheel gerestaureerd en tegenwoordig is het oude agora museum hier gehuisvest.

De tempel van Hephaistos (Theseion) is de best bewaarde tempel uit de oudheid. Aan de voor- en achterzijde beide zes zuilen en aan de zijkanten elf zuilen en het geheel is nog in een prima staat. De tempel dateert uit 415 voor Christus. Je vindt de tempel van Hepahaistos in het westelijke gedeelte van de oude agora. Zeker gaan bekijken.

Andere bezienswaardigheden van de oude agora Athene zijn de Agrippa Odeion, de Agii Apostoli kerk, de Arestempel, het monument van de gelijknamige helden en de stoa van Basileios.