Monastiraki

Monastiraki grenst aan de Plaka en hier loop je eenvoudig naartoe vanaf Syntagma over het winkelparadijs Ermou street. Op het centrale plein staan dagelijks marktkraampjes met vers fruit als aardbeien en perziken. Aangrenzend begint hier de vlooienmarkt” van Monastiraki, waar je moet zijn voor een souvenir, kleding, kunst of antiek. Talloze winkeltjes staan hier zij aan zij en heerlijk om doorheen te wandelen. Bijkomend voordeel is dat ze dagelijks van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geopend zijn.

Monastiraki is de buurt om te gaan winkelen in Athene

Ook ’s avonds is het gezellig op Monastiraki en vanaf de dakterrassen van A for Athens en Athens 360 heb je een schitterend uitzicht op Anafiotika en de Acropolis. Hier achter begint het hippe stadsdeel Psiri. De metro van Athene heeft een station onder het plein en is eenvoudig te bereiken. Ook met de bus of met een taxi kun je hier komen. Een huurauto is af te raden, gezien het drukke verkeer en de weinige parkeerplekken.

De oude buurt van Monastiraki is een walhalla voor koopjesjagers en kunstliefhebbers. Je vindt hier werkelijk alles variërend van schoenen, kleding, oude en nieuwe meubels, oude boeken en magazines, souvenirs, juwelen, hoeden, bronzen objecten, nieuwe en gebruikte platen en cd’s en traditionele muziekinstrumenten als bouzouki en touberleki. Een tip voor tijdens je stedentrip naar Athene.

foto album Athene

Monastiraki tips

In Monastiraki is het natuurlijk een tip om te gaan winkelen of lekker te slenteren door de buurt en langs de winkeltjes. Een andere tip is om wat te gaan drinken op de dakterrassen van A for Athens of Athens 360.

Vanaf het dakterras van A for Athens heb je het mooiste uitzicht op het Avissinias square, de kleurrijke neoklassieke huizen van Anafiotika en natuurlijk de Akropolis van Athene. Drankjes zijn hier niet goedkoop, maar het uitzicht vanaf het terras maakt veel goed. Zowel na zonsondergang als overdag is het uitzicht adembenemend.

Vanaf het dakterras van Athens 360 heb je eveneens een mooi uitzicht, maar de ligging is net iets anders. Je mist bijvoorbeeld op het totaalplaatje het Avissinias square. Maar je ziet wel Anafiotika en de Akropolis. Vooral s’ avonds is het hier erg gezellig.

Meer Griekenland aanbiedingen


Monastiraki bezienswaardigheden

Monastiraki heeft niet alleen winkels, bars en een marktkramen. Op het historische centrale plein Avissinias square vind je de Tzistarakis moskee, de bibliotheek van Hadrian, de Byzantijnse kerk Pantanassa en het neoklassieke metrostation van Monastiraki. In het metrostation zie je naast de rails ook de bedding van de oude Iridanos rivier met fraaie opgravingen. Het totale gebied beslaat ongeveer 300 m2.

De Tzistarakis moskee, ook wel Kato Sintrivaniou genoemd, werd in 1759 gebouwd. Sinds 1981 is in de moskee het museum voor traditionele keramieken gehuisvest.

De Pantanassa kerk dateert uit de 10e eeuw en hoort bij het klooster Koimesi tis Theotokou. Formeel was de kerk een dependance van het Kaisariani klooster.