Panathinaiko stadion

Het Panathinaiko stadion, ook wel Panathenaic Stadium of Kalimarmaro genoemd, ligt in het hart van Athene. In 1896 was het Panatheens stadion gekozen om hier de eerste Olympische Spelen te houden. Ook tijdens de Olympische Spelen in Athene van 2004 had het nog functies. Zo was in het stadion de finish van de marathon.

In het Panathinaiko Stadion werden de Olympische Spelen gehouden

In het Panathinaiko stadion was plaats voor 68.000 toeschouwers en de totale lengte is 185 meter. Het stadion heeft twee ringen opgebouwd met in totaal 24 ringen van zitplaatsen. Tegenwoordig is het een uniek cultureel monument en nog steeds in gebruik. Scholen in Athene geven hier hun leerlingen sportlessen.

In de Griekse oudheid vonden er ook al sportwedstrijden plaats in het stadion. Toen uiteraard een voorganger van de huidige reconstructie. In 330 voor Chr. moet het oorspronkelijke stadion zijn gebouwd. De sportwedstrijden werden toen niet de Olympische Spelen genoemd, maar de Panatheense Spelen en vonden ook elke vier jaar plaats.

foto album

Panathinaiko stadion tips

Beelden in het Panathinaiko Stadion Athene

Standbeelden Panathinaiko Stadion Athene

Je kunt het stadion dagelijks bezoeken en het is eenvoudig te bereiken. Met de tram kun je het beste op Aditou uitstappen of Vas. Olgas. De dichtstbijzijnde metrostations zijn die van Akropoli, Syntagma en Evangelismos. De wandeling naar het Panathinaiko Stadion is vanaf alle drie de metro stations ongeveer even lang.

Een leuke tip is om door de National Garden (Nationale Tuin) naar het stadion te wandelen vanaf Syntagma.

Openingstijden zomer: van maart tot en met oktober van 08.00 tot 19.00 uur
Openingstijden winter: van november tot en met februari van 08.00 tot 17.00 uur
Entree: 4€ per volwassene

Meer Griekenland aanbiedingen


Panathinaiko stadion bezienswaardigheden

Panathinaiko Stadion Athene Royal Boxes

Royal Boxes in het Panathinaiko Stadion

Het stadion zelf is natuurlijk de echte bezienswaardigheid, maar ook het uitzicht over het stadion en een deel van Athene vanaf het hoogste punt is fraai. De oorspronkelijke stenen bogen bij de entree zijn er helaas niet meer.

Aan de rechterzijde achterin vind je de koningsboxen (royal boxes) na 1908 en centraal achterin de koningsboxen van 1896. Deze luxere zitplaatsen zijn duidelijk te herkennen. Op het sportveld staan achterin het stadion nog twee marmeren standbeelden.