De authentieke marathon van Athene

14 oktober 2022 Bas Wanrooij

De marathon van Athene lopenElk jaar op de tweede zondag van november wordt DE Marathon van Athene georganiseerd. “The Authentic” zoals deze duurloop wordt genoemd gaat terug naar het jaar 490 voor Christus. Een Griekse soldaat bracht toen na het rennen van de route, met zijn laatste woorden, de boodschap over dat de Grieken de strijd bij Marathon van de Perzen hadden gewonnen. Deze route van in totaal 42.195 meter start in de plaats Marathon en eindigt in het fraaie Panathinaiko stadion. Dit is het stadion van de eerste Olympische Spelen in 1896.

Op 10 november 2019 hebben in totaal 16.522 deelnemers de Marathon uitgelopen. Snelste tijd was dit jaar voor de Keniaan Kipkorir in 2:16:34. Het record op dit zware parcours van Athene is 2:10:37 van Felix Kandia en dateert alweer uit 2014. De andere afstanden, als de 5 en 10 kilometer, trokken in dit weekend nog eens 44.000 deelnemers naar de Griekse hoofdstad. Dit jaar (in 2022) wordt de authentieke marathon van Athene op zondag 13 november gelopen.

Coco-Mat Running Team

Medaille marathon van Athene

Fraaie medaille Athens Marathon

Het Coco-Mat Running Team loopt al jaren mee met de marathon en de 5 en 10 kilometer races van het evenement. Er wordt gelopen voor het goede doel Estia Agios Nikolaos, een organisatie die zich hard maakt voor talentvolle volwassenen die ondersteuning nodig hebben op verschillende gebieden. In 2019 met 82 deelnemers van over de hele wereld.

Ook wij (Bas en Martijn) hebben meegedaan met het Coco-Mat Running Team aan de 10 kilometer “road race” op deze zaterdagmiddag in 2019 met 9.276 andere lopers. We verbleven in het nieuwe Coco-Mat Athens BC Hotel in het centrum op een steenworp afstand van het Akropolis Museum, de Akropolis en de Plaka. Vanaf ons balkon hadden we uitzicht op de Parthenon en vanaf de rooftop met infinity pool kijk je ook uit op Lycabettus heuvel.

Finishen in het Panathinaiko stadion is fantastisch

Om 17.00 uur, tegen de schemering aan, werd het startschot gegeven. We waren met het hele team in blok acht ingedeeld met bij de start al veel toeschouwers. Een unieke ervaring en finishen in het Panathinaiko stadion is echt fantastisch. Na de loop kregen we te horen dat er in totaal € 16.500 bij elkaar is gelopen voor stichting Estia. Een mooi bedrag. Leuk om te vermelden is dat met 51.51 minuten Bas 4e is geworden van alle Nederlandse deelnemers (55) op deze afstand.

(De authentieke marathon van Athene is een artikel uit KALA Magazine van Griekenland.net)